Comisia bilaterală româno – turcă p..." />

Din nou spre Turcia

Comisia bilaterală româno – turcă pe probleme de transport rutier, ce a avut loc în perioada 2 – 3 octombrie la București a adus, în sfârșit, terțele suplimentare de care aveau nevoie transportatorii români. Penultima ședință a comisiei, ce avusese loc la Istanbul, s-a încheiat fără un rezultat mulțumitor. foto

După un deceniu de bune relații și după aderarea României la UE, Turcia are un contingent de autorizații românești care acoperă nevoile, iar România trebuie să obțină pentru transportatorii săi tot mai multe terțe.

Informația cea mai utilă este aceea că, pentru anul 2012, au fost obținute încă 750 de autorizații terțe, din care 250 au fost predate imediat.

Contingentele pe 2012 au fost stabilite astfel încât Turcia va avea 33 000 tranzite fără plată, din care au fost predate deja 25 000, iar restul se va preda în două săptămâni. România va avea 4 000 de autorizații terțe din care 3 250 au fost deja predate și restul vor fi emise în două săptămâni.

Pentru anul 2013 Turcia va avea 29 000 de tranzite fără plată, 7 000 de tranzite fără plată pentru Euro 3, 23 000 de tranzite de 36 de ore ce costă 100 Euro și tranzite cu plată nelimitate. România va avea 13 000 de tranzite fără plată, tranzite fără plată pentru Euro 3 și 4500 autorizații terțe.

Trebuie reținut că autorizațiile de terță țară sunt autorizații cu caracter special și nu autorizații uzuale. Unele țări nici nu acordă asemenea autorizații. Realizarea unui echilibru bilateral cu Turcia este un lucru util transportatorilor români, dar sunt și costuri.

Astfel, paritatea pentru creșterea numărului de autorizații de interes este de 1 autorizație de terță țară pentru 7 autorizații de tranzit scutite. Prin acest principiu se stabilește un echilibru care poate evita blocaje la negocierile viitoare. Acest schimb se va face însă doar dacă vor exista nevoi suplimentare agreate de ambele părți.

Pe lângă contingentul bilateral generos de autorizații de tranzit, Turcia a avut și un număr mare de autorizații CEMT, foarte valoroase pentru transportatorii lor. Turcii sunt preocupați de orice modificări a cotei CEMT. Ambele țări împart o preocupare comună pentru atitudinea Rusiei, mai exact pentru restricțiile impuse.

Delegația turcă a predat ministerului nostru tabelul cu numărul de zile luate în considerare pentru toate destinațiile, după care agenții din frontieră verifică utilizarea corectă a CEMT-urilor. Astfel, pentru Germania sunt necesare 4 zile pentru o cursă simplă sau 8 zile pentru una dus-întors.

Au mai fost stabilite și alte aspecte bilaterale, dar esențial rămâne principiul echilibrului necesar în viitor.

1 comment

 1. Vlad

  Transport Gmbh ofera servicii de transport international persoane,colete,masini pe platforma si animale de companie de la adresa la adresa cu tur-retur zilnic din Romania spre Austria,Germania,Belgia si Olanda la cele mai bune preturi.

  Transport Gmbh se defineste in primul rand prin siguranta si confort, rapiditate si preturi pentru toti clientii.
  Plecari zilnice pe ruta Romania-Germania tur-retur cu microbuze moderne 8+1 si tarife a biletelor de calatorie care incep de la 80 euro de persoana.
  Inclus in pretul biletului va oferim posibilitatea de a transporta un bagaj gratuit in limita a 70 kg.
  Calatoriti direct de la adresa la adresa fara a pierde timpul.

  Ne puteti vizita si pe https://transportgmbh.ro

  https://transportgmbh.ro/index.php/all-services/transport-persoane-zilnic-romania-austria-germania-belgia-olanda-tur-retur/

  https://transportgmbh.ro/index.php/all-services/transport-auto-utilaje-pe-platforma-romania-austria-germania-belgia-olanda-la-cel-mai-ieftin-pret/

  https://transportgmbh.ro/index.php/germania-transport-persoane-colete-masini-platforma-animale-tur-retur-zilnic-de-la-adresa-la-adresa/

  https://transportgmbh.ro/index.php/2020/04/11/unpleasing-impression-themselves-to-at-assistance-acceptance/

  https://transportgmbh.ro/index.php/2020/10/01/cele-mai-frecvente-intrebari-si-raspunsuri-ale-clientilor/

  https://transportgmbh.ro/index.php/transport-persoane-colete-masini-platforma-utilaje-animale-de-companie-romania-austria-germania-belgia-olanda/

  https://transportgmbh.ro/index.php/category/satisfactia-clientului-nostru-este-importanta-pentru-compania-transport-gmbh-www-transportgmbh-ro/

  https://transportgmbh.ro/index.php/2020/10/01/cele-mai-frecvente-intrebari-si-raspunsuri-ale-clientilor/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 5 =