Din 14 martie Rusia interzice Republicii Moldova să exporte fructe și legume prin Belarus

Autoritatea sanitar-veterinară de la Moscova – Rosselhoznadzor –  a introdus o restricție temporară privind importul de produse vegetale din Republica Moldova în Federația Rusă prin Belarus din 14 martie 2016, informează agenția RBK. foto

Rosselhoznadzor a motivat această decizie prin „creșterea numărului de cazuri în care produsele moldovenești, exportate prin Belarus cu certificate fitosanitare moldovenești, au caracteristicile mărfurilor din țările aflate sub embargo”.

Recent, o investigație realizată în cadrul proiectului RISE Moldova, a depistat că inspectorii fitosanitari din Republica Moldova au eliberat unor companii-fantomă din regiunea transnistreană certificate pentru exportul a peste o mie de camioane cu fructe în Belarus. Însă niciun fruct din Republica Moldova nu a ajuns în magazinele din Minsk sau Borisov. În schimb, actele au fost folosite de afaceriști lituanieni, belaruși și ruși pentru a exporta fructe din state UE în Federația Rusă. Gruparea organizată a ocolit în acest fel „interdicția totală” decretată de Kremlin, în august 2014, pentru majoritatea produselor alimentare din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + two =