Despre blocadă și contra-blocadă la granița dintre Grecia și Bulgaria

 

Începând din data de 18 ianuarie 2016 fermierii greci au blocat cu regularitate principalele puncte de trecere a frontierei  dintre Grecia și țările vecine și nu au permis camioanelor de transport marfă să treacă, precizează IRU.

Înțelegem sursa nemulțumirii fermierilor eleni care nu sunt de acord cu prevederile sociale referitoare la pensii și asigurări sociale. Nu înțelegem legătura dintre aceste nemulțumiri și blocarea drumurilor – toate punctele de frontieră ale Greciei cu țările vecine, dar și autostrăzile și drumurile principale din interiorul țării. Mai mult decât atât, se pare că acest mod de manifestare se repetă deja de mai mulți ani în mod supărător și păgubos.

Tocmai de aceea, la 9 februarie crt. reprezentanți ai Ministerului Transporturilor și autorităților competente din Bulgaria s-au întâlnit cu autoritățile locale din Grecia, au negociat cu protestatarii și au convenit că punctele de trecere a frontierei trebuie să rămână deschise pentru camioane zilnic, măcar în intervalul orar 11:00-16:00.

Cu toate acestea, marți, 16 februariecrt., Agenția de știri din Bulgaria, Novinite, anunța că fermierii eleni nu au respectat cele convenite și nu lasă camioanele să treacă. Prin urmare, șoferii bulgari au pornit la Kulata o contra-blocadă care a cuprins treptat toate punctele de trecere a frontierei comune cu Grecia. Așa s-au blocat și autocarele și vehiculele mici care transportă persoane. La un moment dat, marți se mai puteau strecura prin punctele de frontieră doar vehiculele care transportau bolnavi sau persoane cu copii mici.

În această situație, Bulgaria a solicitat sprijinul Uniunii Europene. Doamna Meglena Kuneva, Prim Ministrul Adjunct al țării, a precizat în cadrul reuniunii Consiliului pentru afaceri al UE de la Bruxelles că toată lumea are dreptul de a protesta, cu condiția de a nu îngrădi libertatea de mișcare a mărfurilor și persoanelor.

Parlamentul bulgar a cerut Comisiei Europene să ia măsuri imediate, inclusiv lansarea procedurii de infringement împotriva Guvernului elen pentru că în răstimp de o lună nu a fost capabil să ridice blocada inițiată de către fermierii nemulțumiți. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve + 11 =