Declarație ARTRI: Trimiterea Codului rutier în Parlament este un semn al cumpătării

Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI) salută decizia Guvernului României de a trimite în Parlament Codul rutier.

O asemenea lege care vizează, în esenţă, întreaga populaţie a ţării şi în mod special participanţii la trafic trebuie întoarsă pe toate feţele. Merită studiat cu minuţiozitate realismul ipotezei conform căreia prin creşterea drastică a amenzilor se obţine automat o creştere a autorităţii instituţiilor statului. Un „stat perceptor” cu un Cod rutier aspru la îndemână va genera teamă, dar nu respect. Va pedepsi (într-un stil pavlovian), dar nu va educa iar pe termen lung efectele din trafic vor fi şi mai nefericite. De asemenea, este necesară o abordare mult mai pragmatică a problemei reducerii numărului de accidente rutiere. Trebuie să reducem numărul accidentelor de dragul vieţii, al sănătăţii şi al respectului reciproc, nu din dorinţa de a figura mai bine în statisticile UE. Poporul român are rezerve uriaşe de omenie şi, dacă va fi tratat cu încredere, cu siguranță că situaţia accidentelor va cunoaște o ameliorare.

Fiindcă se apropie dezbaterea din Parlamentul României, ARTRI propune următoarele 3 idei de bază: 

• Codul rutier să fie re-gândit pe temelia unor valori morale – omenia, altruismul, responsabilitatea, spre a se încerca o abordare „de la rădăcină” a problemei importanţei vieţii participanţilor la trafic. În istoria codurilor rutiere, aceasta ar fi o reformă fără precedent întrucât până acum, în mai mult de 100 de ani, aceste texte de lege au fost construite pe valori economice sau pe statistici care arătau cât de scumpe sunt accidentele pentru instituţiile statului.

• Prevederile noului Cod rutier să fie concepute în deplină concordanţă cu infrastructura naţională, cu evoluţia parcului auto, cu schimbarea generaţiilor de şoferi, cu evoluţia proiectelor administrative (pe termen mediu şi lung), precum şi cu standardele economice şi de mediu ale poporului român.

• România are nevoie de o gândire realistă şi vizionară care să înţeleagă importanţa dezvoltării traficului pentru buna funcţionare a societăţii. Accidentele nu sunt o fatalitate a civilizaţiei, iar Codul rutier nu trebuie să stopeze dinamica transporturilor de persoane şi mărfuri.

ARTRI – Asociația garantă națională pentru sistemul TIR în România și reprezentantă pe plan naţional şi internaţional a sectorului transportului rutier de mărfuri – susţine dezbaterile publice serioase şi apreciază cumpătarea de care a dat dovadă Guvernul României.

Florinel Andrei
Secretar General ARTRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + 13 =