Declarația Europeană asupra Climei – aproape 500 de oameni de știință din 13 țări afirmă că alarmismul climatic e nejustificat

O scrisoare referitoare la schimbările climatice, semnată de 493 de oameni de știință și profesioniști din domeniu, dintre care 56 numai din Franța, a fost trimisă zilele trecute domnului António Guterres, Secretarul general al Națiunilor Unite și doamnei Patricia Espinosa Cantellano, Secretar executiv pentru Convențiea-cadru referitoare la drepturile omului.

Lista e încă deschisă.

Lansată de Guus Berkhout, geofizician și profesor emerit la Universitatea de la Haga (Olanda), această inițiativă este rezultatul unei colaborări a oamenilor de știință și asociațiilor din treisprezece țări. Publicată într-un moment în care agenda internațională pune din nou climatul în fruntea listei de îngrijorări, această „Declarație Europeană asupra Climei” are scopul de a face cunoscut faptul că nu există o urgență sau o criză climatică. Prin urmare, ei solicită reformarea completă a politicilor climatice, recunoscând în special că încălzirea observată este mai mică decât se aștepta și că dioxidul de carbon, departe de a fi un poluant, este benefic pentru viața de pe Pământ.

 

Nu există nicio urgență climatică

O rețea globală de 500 de oameni de știință și profesioniști a pregătit acest mesaj urgent. Științele climatice ar trebui să fie mai puțin politice, în timp ce politicile climatice ar trebui să fie mai științifice. Oamenii de știință ar trebui să abordeze în mod deschis incertitudinile și exagerările din predicțiile lor de încălzire globală, în timp ce politicienii ar trebui să socotească fără exagerare atât beneficiile reale, cât și costurile imaginate ale adaptării la încălzirea globală, atât costurile reale, cât și avantajele imaginate ale atenuării.

 

Factorii naturali, precum și cei antropogeni determină încălzirea

Arhiva geologică dezvăluie că, în timp, clima Pământului s-a modificat de când planeta există, având faze naturale reci și calde. Mica Epocă de Gheață s-a încheiat recent, în 1850. Prin urmare, nu este de mirare că acum trăim o perioadă de încălzire.

 

Încălzirea este mult mai lentă decât s-a prevăzut

Lumea s-a încălzit cu mai puțin de jumătate din rata prevăzută inițial și la mai puțin de jumătate din rata estimată pe baza dezechilibrului radiativ și a celui datorat forțării antropice (acțiunilor umane) nete. Acest fapt ne spune că suntem departe de a înțelege schimbările climatice.

 

Politica climatică se bazează pe modele inadecvate

Modelele climatice prezintă multe neajunsuri și nu sunt plauzibile la distanță ca instrumente de politică. Mai mult, acestea exagerează cel mai probabil efectul gazelor cu efect de seră, cum ar fi CO2 (dioxidul de carbon). În plus, ignoră faptul că îmbogățirea atmosferei cu CO2 este benefică.

 

CO2 este hrana plantelor, baza întregii vieți de pe Pământ

CO2 nu este un poluant. Este esențial pentru toată viața de pe Pământ. Fotosinteza este o binecuvântare. Mai mult CO2 este benefic pentru natură, ecologizarea Pământului: cantitatea suplimentară de CO2  în aer a generat creșterea biomasei globale a plantelor. De asemenea, este bun pentru agricultură, crescând randamentul recoltelor la nivel mondial.

 

Încălzirea globală nu a sporit numărul catastrofelor naturale

Nu există dovezi statistice conform cărora încălzirea globală intensifică sau face mai frecvente uraganele, inundațiile, secetele și asemenea catastrofe naturale. Cu toate acestea, măsurile de atenuare a CO2 sunt pe cât de dăunătoare, pe atât de costisitoare. De exemplu, turbinele eoliene omoară păsările și liliecii, iar plantațiile de ulei de palmier distrug biodiversitatea pădurilor tropicale.

 

Politica trebuie să respecte realitățile științifice și economice

Nu există nicio urgență climatică. Prin urmare, nu există nicio cauză pentru panică și alarmă. Ne opunem puternic politicii nocive și nerealiste de CO2 net-zero propusă pentru 2050. Dacă apar abordări mai bune și, cu siguranță, vor apărea, avem timp suficient pentru a reflecta și a ne adapta. Scopul politicii internaționale ar trebui să fie furnizarea de energie fiabilă și accesibilă în orice moment și în întreaga lume.

 

Sursa: Climat, Environnement et Energie/Le site des Climato-Réalistes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + twelve =