Dacia: „Autostrada Sibiu-Braşov în loc de Sibiu-Piteşti ar fi un dezastru pentru noi”

Reprezentanţii Dacia au reacţionat imediat la propunerea Ministrului Marilor Proiecte, Dan Șova, de schimbare a Coridorului IV Paneuropean pe ruta Sibiu-Braşov. Astfel, autostrada Sibiu-Pitești ar putea să nu mai fie construită în următorii şapte ani. foto

Constantin Stroe, vicepreşedintele Automobile Dacia, a declarat că această schimbare ar fi „un mare deserviciu adus economiei româneşti şi un dezastru pentru Uzina Dacia”. 

În prezent, Uzina Dacia din Mioveni livrează 220.000 de autoturisme pe an folosind traseul Piteşti-Vâlcea-Sibiu-Nădlac. Vehiculele respective sunt transportate de aproximativ 40.000 de trailere (potrivit estimărilor lui Constantin Stroe), care ar trebui să circule în continuare pe acelaşi traseu din cauza modificărilor dorite de Dan Şova. Potrivit propunerii lui Şova, autostrada Sibiu-Piteşti va fi construită abia după anul 2020. Până atunci, marca Dacia ar putea avea de suferit, costurile de export ale produselor sale putând să crească din această cauză. Totodată, schimbarea i-ar putea afecta şi pe cei de la Ford, reprezentanţii uzinei din Craiova solicitând, în repetate rânduri, construcţia unui drum expres sau a unei autostrăzi spre Piteşti, pentru a înlesni transportul modelelor produse în Bănie.

Autostrada Sibiu-Piteşti urma să fie finanţată în proporţie de 85% cu fonduri de la Uniunea Europeană, fiind un proiect important de infrastructură pentru UE, segmentul fiind integrat pe noul coridor Rin-Dunăre, care include autostrăzile Nădlac-Sibiu-Piteşti şi Lugoj-Calafat. Propunerea lui Dan Şova ar afecta compania care are o contribuţie de aproape trei procente la PIB-ul României şi reprezintă 7.7% din exporturile ţării, pe lângă efectul indirect pe care l-ar avea asupra Ford Automobile Craiova.

1 comment

  1. roman

    daca nu se face autostrada Sibiu-Pitesti mergem peste ei , le punem lopeti in maini si la munca zilnica pana cand o facem . e neaparat nevoie de ea nu ca se vezi ca nu putem fura etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen + nine =