M..." />

Cum se pregătește guvernul britanic de comerțul post-Brexit

Marea Britanie ar putea să elimine cea mai mare parte a tarifelor vamale dacă iese din Uniunea EUropeană fără un acord.

Guvernul britanic pregăteşte o nouă politică vamală, care prevede liberalizarea mai multor sectoare dacă Regatul Unit iese din UE fără un acord pe 29 martie, a spus miercuri ministrul britanic al mediului de afaceri, Greg Clark, potrivit Agerpres.

El a confirmat aceste planuri după ce postul Sky News a anunţat că guvernul condus de Theresa May intenţionează să reducă cu 80-90% taxele vamale percepute asupra importurilor unor anumite produse, ceea ce a provocat critici din partea opoziţiei.

Ministrul a recunoscut faptul că schimbările preconizate în cazul unui „Brexit dur” „vor avea mari implicaţii asupra diferitelor sectoare ale economiei”.

Potrivit Sky News, guvernul de la Londra are în plan cel mai mare proces de liberalizare economică din istorie, care ar presupune o diminuare sau eliminare a taxelor vamale pentru mai multe produse, printre care se numără unele componente auto şi alimente, inclusiv carne.

O astfel de reducere a taxelor vamale ar avea ca obiectiv evitarea unei creşteri puternice a preţurilor la anumite produse de import după Brexit şi, de asemenea, să arate că economia Regatului Unit rămâne deschisă pentru afaceri.

Însă opoziţia laburistă, deşi susţine menţinerea unor relaţii comerciale cât mai strânse cu UE după Brexit, consideră că măsurile de liberalizare economică evocate de Sky News vor afecta sectoare productive ale economiei Regatului Unit, începând de la cel al prelucrării şi până la agricultură, şi va deschide porţile unei „inundaţii cu importuri”.

Alţi critici ai respectivelor măsuri semnalează că reducerea unilaterală a taxelor vamale va submina capacitatea guvernului britanic de a încheia după Brexit acorduri comerciale cu state terţe.

 

(Sursa: Euractiv)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + ten =