A. Transportul comercial de animale ..." />

Cum călătoresc animalele?

A. Transportul comercial de animale

Potrivit ANSVSA, asigurarea condițiilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului depinde, în principal, de conduita zilnică a transportatorilor. Conducerea oricărui tip de autovehicul utilizat pentru transportul animalelor vii implică un grad ridicat de responsabilitate. Legislația națională transpune din legislația europeană anumite cerințe privind protecția și bunăstarea animalelor în timpul transportului definite prin trei cuvinte și anume : trebuie, întotdeauna  și niciodată.

Trebuie:

– ca animalele să aibă apă, hrană și o perioadă de odihnă de 24h înainte de începerea unei călătorii;

– ca animalele să fie apte pentru călătorie;

– ca mijloacele de transport, inclusiv cele cu remorcă, să nu producă răniri și suferințe inutile;

– ca persoanele care manipulează animalele să aibă competența și instruirea necesară;

– ca vehiculele să îndeplinească standardele de construcție și să fie corespunzătoare pentru fiecare specie și călătorie;

– ca documentele necesare să fie completate corect și ținute la purtător;

– să se respecte regulile de curățare și dezinfecție;

Întotdeauna:

– se elaborează un plan de călătorie pentru a evita întârzierile inutile;

– se verifică dacă animalele sunt apte pentru călătorie înainte de încărcare;

– se verifică vehiculul pentru orice eventuale defecțiuni și se curăță înainte de încărcare;

– încărcarea, transportul și descărcarea animalelor se vor face cu calm și fără grabă;

– se folosesc pereți despărțitori atunci când, este necesară împărțirea vehicului sau separarea animalelor în grupuri pentru a preveni căderea acestora;

– se va asigura animalelor suficient spațiu pe podeaua mijlocului de transport și spațiu deasupra animalelor;

– șoferii vor conduce cu atenție și grijă față de animale;

– dacă va fi necesar, șoferii se vor opri și vor verifica animalele în timpul transportului.

Niciodată:

– nu se transportă animalele care nu sunt apte pentru călătorie;

– nu se folosește forța pentru a face animalele să se deplaseze;

– nu se permite personalului necalificat și fără experiență să încarce, să descarce și să transporte animalele;

– nu se încarcă animale incompatibile în același loc, spre exemplu, vaci cu coarne și fără coarne;

– nu se supraîncarcă vehiculul;

– nu se frânează, accelerează  și nu se iau curbele cu viteză dacă acestea se pot evita;

– nu se lasă animalele nesupravegheate în vehicul pentru o perioadă lungă de timp;

– nu se descarcă animalele dacă nu există o persoană responsabilă  pentru aceasta.

 

 

B. Transportul animalelor fără scop comercial – animale de companie

 

Tot de la ANSVSA aflăm că circulaţia non-comercială este considerată circulaţia animalelor de companie în număr de maxim 5 exemplare, însoţite în timpul circulaţiei de proprietar sau de o persoană fizică răspunzătoare de aceste animale în numele proprietarului şi care nu sunt destinate vânzării ori transferului de proprietate.

Animalele de companie sunt considerate animalele aparţinând următoarelor specii:

 • câini,
 • pisici,
 • dihori domestici,
 • nevertebrate – cu excepţia albinelor şi crustaceelor,
 • peşti tropicali ornamentali,
 • amfibieni,
 • reptile,
 • toate speciile de păsări – cu excepţia păsărilor de curte care fac obiectul Directivei 2009/158/CE(1) şi Directivei 92/65/CEE(2),
 • mamifere – rozătoare şi iepuri domestici, care sunt însoţite în timpul circulaţiei de proprietar sau de o persoană fizică răspunzătoare de aceste animale în numele proprietarului şi care nu sunt destinate vânzării ori transferului de proprietate.

 

Călătoria cu avionul 

Potrivit TAROM, înainte de a pleca într-o călătorie cu animalul dumneavoastră de companie, trebuie să ştiţi toate condiţiile de zbor cu animale.

Animalele de companie, însoţite de proprietari sau de persoana responsabilă în numele proprietarului în scop necomercial, provenite din ţări terţe, trebuie introduse pe teritoriul Uniunii Europene numai printr-un Punct de intrare călători (PIC) desemnat pentru controlul veterinar al animalelor de companie. In cazul transportului aerian, pentru accesul in Romania, punctul de intrare călători desemnat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru controlul veterinar al animalelor de companie, în scop necomercial este: Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati website-ul Autoritatii National Veterinare si pentru Siguranta alimentelor, aici. Un ghid rapid poate fi gasit aici.

Legislatia europeana aplicabila pentru transportul animalelor de companie, in scop necomercial, este Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului (EU) No 576/2013 din 12 Iunie 2013. Regulamentul poate fi accesat aici.

Animalul de companie poate călători în cabina de pasageri sau în cală.

Pentru călătorii în spatiul Uniunii Europene, animalul dumneavoastră trebuie să fie identificat cu un cip electronic şi să deţină un paşaport European. Paşaportul, emis şi completat de către un medic veterinar autorizat, certifică faptul că animalul dumneavoastră a fost vaccinat corespunzător.

Pentru călătoria cu animalul de companie în Israel, trebuie să îndepliniţi mai multe condiţii. Mai multe detalii, aici.

Transportul câinilor ghid si de asistență este gratuit. Pentru a fi acceptat la bord, câinele dumneavoastră trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • Câinele trebuie anunțat în avans, de preferat în momentul rezervării, dar nu mai târziu de 48 de ore înainte de plecare.
 • Când rezervați o călătorie, vă rugam să menționați rasa, dimensiunile, greutatea și serviciile pe care acesta le asigură.
 • Trebuie să dovediți calificarea câinelui (ex. certificat, carte de identitate, etc.). Câinii instruiți care nu însoțesc un pasager cu handicap nu vor fi acceptați în cabină.
 • Nu puteți călători cu mai mult de 1 (un) câine.
 • În cazul în care călătoriți cu un câine-ghid sau de asistență, nu puteți lua cu dumneavoastră și un animal de companie.
 • Un câine care prezintă semne vizibile de suferintă, nu poate fi acceptat în cabină.
 • Câinele dumneavoastră nu poate fi o rasă interzisă. Puteți verifica lista aici.
 • Trebuie să aveți o botniță, în cazul în care câinele devine agitat în timpul zborului (ex. lătrat, etc.).
 • Câinele trebuie să fie curat, sănătos, nepericulos si fără mirosuri neplăcute. Trebuie să îndeplinească toate cerințele de igienă/sanitare la plecare, la sosire și în țările de tranzit.
 • Trebuie să poarte un ham sau vestă. Trebuie să furnizați un ham de fixare adecvat pentru a siguranța și controla câinele în timpul rulajului, decolării, aterizării și in caz de turbulențe. Pe parcursul zborului, câinele poate fi lăsat mai lejer. Lesa câinelui sau extensia hamului trebuie sa fie atasată de centura dumneavostra de siguranță, pe toata durata zborului.
 • Câinelui nu i se va permite să se plimbe în cabina de pasageri și nu poate obstrucționa culoarul.
 • Câinele nu va ocupa un scaun. Acesta trebuie să fie așezat la picioare și va ocupa strict spațiul alocat dumneavostră. In acest sens, vi se va oferi un loc cu cât mai mult spațiu posibil. Din motive de siguranță, nu puteți fi așezat pe un rând de ieșire de urgență sau pe un rând imediat în față sau în spatele unui rând de ieșire de urgență.

Câinii de asistență psihiatrică si de suport emoțional, nu sunt acceptați pe zborurile TAROM.

 

Călătoria cu trenul 

Potrivit CFR, animalele, pãsãrile, reptilele, peştii şi insectele vii nu pot fi transportate, de regulã, în vagoanele de călători.

 Excepții: 

În vagoanele de călători, la clasa a 2-a, este permis transportul câinilor însoţiţi  în următoarele condiţii:

 • au botniţã,
 • sunt ţinuţi în lesă pe podeaua vagonului, în compartimente,
 • dacă nici un călător nu protestează.

Călătorul, proprietar al câinelui, este obligat să menţină curăţenia pe toată durata călătoriei, având asupra sa materiale de igienizare, în caz contrar va fi tratat conform reglementărilor legale in vigoare.

Câinii, pisicile şi animalele mici, ţinute în braţe, precum şi păsările mici în colivii pot fi transportate fãrã platã, dacã nici un cãlãtor nu protesteazã.
Dacă alţi călători protestează, personalul de tren sau cel de control, în cazuri bine justificate, poate interzice cãlãtoria cu aceste animale.

Important:

 Este interzis accesul câinilor periculoşi în trenurile de călători 

 • câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor.

 Accesul în trenurile de călători al câinilor din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor este permis, numai dacă:

 • poartă botniţă,
 • au carnet de sănătate şi
 • sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte următoarele condiţii:

 

  • să aibă vârsta minimă de 18 ani;
  • să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
  • să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Dacă ceilalţi călători obiectează, personalul de tren va îndruma călătorul, proprietar al câinelui, împreună cu câinele, în alte compartimente sau la capătul culoarului.

Tariful de transport al unui câine, se încasează prin emiterea unui bilet în valoare de 50% din tariful tren Regio, clasa a 2-a, pentru un adult, pe acelaşi parcurs.

Pentru un câine care este transportat în vagoanele de călători fără a se prezenta biletul de călătorie se eliberează bilet de călătorie eliberat în tren la tarif integral de taxare în tren, corespunzător rangului trenului şi distanţei kilometrice pe care circulă călătorul, proprietar al câinelui.

 

Călătoria cu vaporul

Cu excepția câinilor însoțitori, în general nu se primesc animale de companie la bordul vapoarelor și nici nu e recomandabil să alegeți acest mijloc de transport. Deciziile sunt diferite în funcție de opțiunile liniilor maritime. Este bine de știut însă că, și dacă există posibilitatea de a călători cu animalele preferate în cabine special amenajate, acestora nu li se va permite accesul în nicio zonă publică, inclusiv pe punțile în aer liber, ceea ce pentru ele este destul de frustrant în cazul unei călătorii de lungă durată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × three =