Cum arată cel mai prost drum naţional din România, preferat de contrabandişti

Şoseaua care traversează spectaculoasa zonă turistică Ciocăneşti – Cîrlibaba – Borşa, legând judeţele Suceava şi Maramureş prin pasul Prislop, este probabil cel mai prost drum naţional din România. foto

Ocolit de turişti, drumul este preferat de braconieri, hoţi de lemne şi traficanţi de ţigări. Deşi termenul de execuţie a lucrărilor a expirat în septembrie, constructorul a realizat doar 5% din investiţie. 

Ocolit de turişti din cauza stării dezastruoase, drumul este preferat de hoţii de lemne şi de traficanţii de ţigări care fac legea în zonă. Nu de puţine ori, poliţiştii şi poliţiştii de frontieră au avut de-a face cu maramureşenii din zona Borşa prinşi în flagrant la braconat sau furat lemne din pădurile din zona Cîrlibaba, sau sucevenii care se ocupă de contrabanda de ţigări în zona frontierei cu Ucraina.

DN18 urma să fie modernizat prin etapa a şasea a Programului de Reabilitare a Drumurilor Naţionale. În 2011, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a semnat un contract cu firma Shapir Structures 1991 Ltd. Israel pentru modernizarea tronsonului Iacobeni – Moisei, pe o distanţă de aproape 88,5 de kilometri. Conform contractului, data începerii lucrărilor era 1 septembrie 2011, iar termenul de execuţie a lucrărilor a fost stabilit la 730 de zile, adică investiţie urma să fie recepţionată la 31 august 2013.

Deşi termenul de finalizare a lucrărilor a expirat deja de o lună şi jumătate, israelienii de la Shapir Structures 1991 Ltd. nu au executat decât aproximativ 5% din totalul investiţiei. Valoarea contractului încheiat de CNADNR cu Saphir Structures 1991 Ltd. era de 340 de milioane de lei, fără TVA. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a cerut, sâmbătă, CNADNR, rezilierea contractului cu firma Shapir şi organizarea unei noi licitaţii. Între timp, exasperaţi de starea dezastruoasă a drumului, localnicii au iniţiat o petiţie pe internet şi un grup pe Facebook care a strâns deja aproape o mie de membri.

“Stimaţi şi iubiţi politicieni români, Nu uitati, România este o ţară membră a UE, se află în Europa nu pe lună. Chiar dacă acest DN 18 e la 600 Km de Bucureşti e tot în RO. Pot spune doar atât: Să vă fie ruşine!”, scrie şi Erich Zahaniuc.

„Cei aproximativ 40 de kilometri de drum naţional care aparţin de judeţul nostru sunt un dezastru – groapă lângă groapă, porţiuni surpate, nu există marcaje rutiere, parapeţii sunt rupţi iar şanţurile sunt un vis frumos. Când mergi cu maşina de la Iacobeni la Borşa trebuie să fii ori nebun ori nebun”, scrie utilizatorul de Facebook Gabalau Bucovina. (Adevărul)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + seventeen =