Tronsonul de autostradă C..." />

Cui şi cum concesionăm autostrăzile

Tronsonul de autostradă Comarnic – Braşov este o lucrare de artă. Aceasta înseamnă că e necesară realizarea unei succesiuni de viaducte, poduri şi tunele care fac lucrarea complexă şi scumpă.

Realizarea şi exploatarea unei astfel de lucrări în concesiune presupune găsirea banilor necesari pentru ea. Având în vedere investiţia mare necesară, banii trebuie împrumutaţi de la o bancă sau de la o sindicalizare (asociere) a mai multor bănci mari.

Deci prima problemă care se ridică este: are Dorinel Umbrărescu forţa şi bancabilitatea necesare să obţină un astfel de credit? Apoi: ce firmă obţine mai uşor suma necesară – UMB Spedition sau asocierile transnaţionale? În mod evident, Vinci şi Strabag au şi potenţa financiară, şi experienţa necesare pentru aceasta. 

Cu siguranţă, ar fi de preferat, într-o lume ideală, ca banii să rămână în ţară, adică Umbrărescu să ia banii, să angajeze forţă de muncă românească şi să construiască tronsonul Comarnic – Braşov.

Este ştiut că Bechtel, pentru Autostrada Transilvania, a angajat câţiva români. Lucrând prin subsidiara sa din Turcia, Enka, a strămutat în barăci muncitori expaţi turci. Salariile acestora se încărcau pe carduri şi fugeau direct la familiile lor, în Turcia.

Este de preferat ca UMB să ţină apoi în ţară, prin taxa de autostradă percepută pe tronson, banii obţinuţi prin creditul luat. Întrebarea care se pune este: ar avea UMB Spedition forţa şi prestigiul să realizeze aceste lucruri?

Pentru că, dacă va câştiga licitaţia şi nu va reuşi apoi să facă tronsonul de autostradă, multă vreme de acum înainte România va avea credibilitatea ştirbită şi nu va mai reuşi ori va reuşi cu mare dificultate, în cel mai bun caz, să mai facă o altă concesiune asemănătoare.

Şi, slavă Domnului, avem nevoie de lucrări asemănătoare şi pe Valea Oltului, şi undeva peste Carpaţii Orientali, pe ruta Târgu-Mureş – Iaşi. Spre binele Transporturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 12 =