Croatia va ad..." />

Croaţia intră în UE mai pregătită decât România

Croatia va adera la Uniunea Europeana pe 1 iulie, desi situatia economica a tarii nu este una extraordinara, Croaţia este mai bine pregatita decat au fost Romania si Bulgaria cand au intrat in spatiul comunitar.

Inca din 2009, economia acestui stat fie a stagnat, fie s-a contractat, iar in acest an analistii se asteapta la o scadere a produsului intern brut cu 0,3%, comenteaza The Economist.

In 2008, rata somajului era de 13,4%, iar in 2013 ar putea depasi 20%. In plus, ca in oricare parte a Europei, numarul tinerilor fara loc de munca este extrem de ridicat.

• The Economist: «In an uncertain world, a majority of Croats believe, it is safer to be in the EU than out.»

De asemenea, si coruptia e o problema, iar investitiile straine s-au redus de la 4,2 miliarde de euro in 2008, la 624 milioane de euro in 2012.

Dupa un inceput timid al Guvernului condus de social-democratii lui Zoran Milanovic, ales in 2011, acesta a inceput sa aplice reforme. In viitorul apropiat va fi impusa o taxa pe proprietate, un val de privatizari a inceput deja, iar Executivul s-a angajat sa taie 15.000 de locuri de munca de la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − twelve =