Croația a desființat posturile vamale la granița cu Slovenia și Ungaria

Oficialii croați au desființat, la miezul nopții, posturile vamale de la granița cu Slovenia și Ungaria, în contextul aderării Croației la Uniunea Europeană de la 1 iulie 2013. Tot atunci, drapelul UE a fost arborat alături de cel naţional pe instituţiile croate. foto

Croația este primul membru nou al UE, dupa aderarea, pe 1 ianuarie 2007, a României și Bulgariei. Prima țară iugoslavă care s-a alăturat UE a fost Slovenia, devenită membru în anul 2004.

După aderarea Croaţiei, UE are în prezent cu aproape 4,4 milioane mai mulţi locuitori, ceea ce face ca totalul populaţiei Uniunii să ajungă la 508 milioane de locuitori. 

Totodată, teritoriul comunității europene s-a mărit cu 1,28%. Potrivit Agerpres, la momentul intrării sale în UE, PIB-ul pe cap de locuitor al Croaţiei este de 61% din media UE, situându-se pe ultimele locuri ale clasamentului, înaintea României şi Bulgariei, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 49% şi respectiv 47% din media UE. Croaţia este urmată îndeaproape de Cipru (62%), Ungaria şi Polonia (ambele 66%). Luxemburgul se află în fruntea clasamentului cu 271% din media UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + ten =