Criza din Ucraina afectează transportul feroviar din Republica Moldova

În luna februarie 2014, transportul de mărfuri pe cale ferată din Republica Moldova  a scăzut cu circa 30% faţă de acum un an din cauza situaţiei tensionate din Ucraina, a declatrat vice-ministrul Transporturilor de la Chișinău, Vladimir Cebotari, citat de publicația Economist. foto

„Doar în luna februarie cantitatea mărfurilor tranzitate şi transportate în Ucraina a înregistrat o scădere de 35%, ceea ce este extrem de grav pentru Republica Moldova, totuşi sper ca regiunile de est ale Ucrainei să revină la normalitate. Transportul rutier nu este afectat în aceeaşi măsură fiindcă este mult mai flexibil şi poate ocoli anumite regiuni, în special în operaţiunile de tranzit. Totuşi activitatea economică în regiunile de est a Ucrainei a scăzut drastic şi sunt utilizate stocurile de mărfuri existente. Din cauza situaţiei din Ucraina este afectată întreaga regiune şi nu doar Republica Moldova”, a precizat oficialul. 

Ucraina este unul din cei mai mari parteneri comerciali ai Republicii Moldova, al treilea după importuri şi al patrulea la exporturi. Prin Ucraina trec căile de acces spre pieţele CSI şi ţările nordice, iar în Odesa se află cel mai important port pentru agenţii economici moldoveni, prin care aceştia preferă să-şi efectueze operaţiunile comerciale. De asemenea, prin Ucraina este transportat tot gazul cumpărat de Republica Moldova de la concernul Gazprom din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × two =