Corina Crețu: Comisia Europeană va lansa în martie o platformă cu rol de asistență tehnică pentru proiectele cu finanțare UE

„În toate întâlnirile cu miniștri din România am ridicat problema folosirii instrumentelor financiare, deoarece Comisia Europeană are un obiectiv clar, acela de a dubla folosirea acestor mecanisme în următorii ani”, a declarat Comisarul european pentru Politica Regională în cadrul unui interviu pentru EurActiv.ro. foto

Corina Crețu: Stiu ca asteptarile sunt foarte mari pe noua perioada de programare 2014-2020 tocmai de aceea am incercat sa adoptam cat mai mult posibile, sunt fericita ca avem 80% din programe adoptate, mai raman 20% care vor fi adoptate dupa revizuirea cadrului financiar multianual. Pentru Romania, in decembrie au fost adoptate Programul Operational Competitivitate si cel de Asistenta Tehnica, noi consideram ca IMM-urile reprezinta coloana vertebrala a economiei europene si sprijinirea IMM este una din prioritatile noii perioade de programare.

Suma alocata IMM s-a dublat in noul cadrul financiar, avem 23 miliarde euro din Fondurile de coeziune dedicate sprijinirii IMM cat mai eficient. Asa cum stiti, potrivit noii legislatii, exista 11 obiective tematice; in principal noi incurajam cercetarea- dezvoltarea, dezvoltarea informatiei si a comunicatiilor, economia cu emisii reduse de carbon, energia regenerabila, transporturile.
In martie, vom lansa la Sevilla o platforma dedicata asistentei tehnice pentru IMM, pentru modul in care pot crea proiecte, pentru ca sunt sume mari si unele intreprinderi, sau chiar statele membre, nu au creativitatea necesara pentru a sti ce poate fi inclus in Programele Operationale. Exista instrumente puse la dispozitie de BEI pentru diversificarea activitatii IMM, mai ales in sectoarele de crestere economica, de creare de locuri de munca.

Stiti ca a existat JREMIE, exista acum Initiativa pentru IMM a Uniunii Europene, noi incurajam toate statele, inclusiv Romania, de a adopta aceasta initiativa, de a folosi instrumente financiare, pentru ca, in opinia noastra, este calea cea mai eficienta. Pare sofisticat, si mie mi s-a parut sofisticat, dar am vazut rezultate concret. Sunt state care au performat foarte bine in ceea ce priveste instruemntele financiare: Malta, Spania, Franta. Malta, spre exemplu, a fost surpriza Uniunii Europene, pentru ca a performat atat de bine in instrumentele financiare. Este evident ca asteptarile sunt foarte mari.

EurActiv.ro: Ati recomandat si autoritatilor nationale aceste modele de buna practica? Pana acum a existat numai Jeremie si aceste exemple mai sofisticate nu s-au aplicat.

Corina Crețu: Fiecare stat membru poate avea discutii cu BEI privind instrumentele puse la dispozitie, in toate intalnirile cu ministri din Romania, inclusiv domnul Teodorovici, am ridicat problema folosirii instrumemntelor deoarece Comisia are un obiectiv clar, acela de a dubla folosirea acestor mecanisme; sigur ca fiecare tara isi face o analiza economica, fiecare stat membru poate folosi intr-o masura sau alta instrumentele; dar acestea nu sunt destinate numai sprijinirii IMM ci si eficientei energetice, dezvoltarii urbane, sau in domeniul turismului. Pentru Romania, un exemplu foarte bun este programul „Prima Casa”.

EurActiv.ro: Legat de programele operationale, cel pentru Capital Uman nu a fost aprobat si nici cel Regional, si aici sunt fonduri pt mediul privat. Cand sa ne asteptam la noutati legate de aprobarea programelor?

Corina Crețu: Programele de competitivitate si asistenta tehnica au fost adoptate, au fost virate prefinantarile, urmeaza ca statul membru sa creeze comitetele de monitorizare. Celelalte sunt in curs de dezbatere si negociere intre DG Regio și Ministere. Din cate stiu, sunt observații minore pe transporturi, iar pentru Programul Operationa Regional este in discutie acea prevedere din legislatie legata de concentrarea de fonduri europene.

Am avut și o discuție cu comisarul Phil Hogan în ceea ce privește dezvoltarea rurală, fiindcă România are această particularitate privind existența a 45% din populație în mediul rural, iar satul românesc nu se compara cu satul din Franța sau Germania și vom face și o vizita comună în România cu comisarul Hogan luna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 10 =