Consumul naţional de gaze, cel mai mare nivel din ultimii doi ani

Consumul de gaze la nivel naţional a atins vineri, 31 ianuarie, cel mai mare nivel din ultimii doi ani: 67 de milioane de metru cubi (mmc), cu 35% mai mult decât într-o zi normală de iarnă, din cauza temperaturilor scăzute, au declarat pentru Agerpres surse din Transgaz.

În mod normal, într-o zi de iarnă, la nivel naţional se consumă circa 50 de milioane de metri cubi. Recordul absolut al consumului de gaze s-a înregistrat la începutul lunii februarie a anului 2012, când la nivel naţional s-au utilizat 72 mmc pe zi.

Sursele citate au spus: „În cursul zilei de vineri, au apărut mici deficite de furnizare, însă am echilibrat imediat sistemul acolo unde a fost cazul. Nu au fost situaţii unde alimentarea să fi fost întreruptă. În momentul de faţă (vineri seară), sistemul de gaze e în echilibru, însă mişcările sunt rapide şi pe perioade foarte scurte. Sperăm să trecem cu bine seara şi noaptea aceasta, iar mâine o luăm de la capăt, pentru că se estimează temperaturi foarte scăzute”.

Importurile de gaze au crescut semnificativ, cu peste 50% faţă de acum două săptămâni. „Cheia rezolvării acestor probleme e să fim siguri că furnizorii sunt pregătiţi să-şi estimeze corect necesarul de gaze pentru clienţii lor pentru a doua zi. În continuare, Transgaz e pregătită să-şi folosească resursele de care dispune, adică aşa-numita zestre de gaze. Însă trebuie să ţinem cont că aceste resurse nu sunt infinite”, au spus sursele menţionate.

În sistemul energetic nu mai există statutul de consumator întreruptibil, cum era până acum, însă marii consumatori pot fi deconectaţi de la reţeaua de gaze în caz de situaţii de urgenţă. Până acum, marii consumatori puteau opta să fie întreruptibili, adică iarna să fie deconectaţi, pentru a se asigura furnizarea de gaze către populaţie. În schimb, aceşti consumatori întreruptibili primeau anumite facilităţi, precum tarife mai mici la transportul gazelor şi la rezervarea de capacitate prin conducte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × five =