Partidele ..." />

Consens politic pe Codul Fiscal: TVA de 20% din 2016

Partidele politice parlamentare au ajuns la un consens în ce priveşte reducerea TVA în două etape: 20% de la 1 ianuarie 2016, respectiv 19 procente începând cu 1 ianuarie 2017. foto

O singură formaţiune politică – ALDE – insistă pentru reducerea taxei la 19% de la începutul anului viitor. La discuţiile tehnice de ieri privind modificarea Codului Fiscal s-a convenit eliminarea taxei pe stâlp de la 1 ianuarie 2017. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţa că tot de la această dată va fi eliminată şi supraacciza pe carburanţi. Aceste amendamente vor fi votate săptămâna viitoare, când va avea loc o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru avertizează că deficitul bugetar ar putea să depăşească 4 procente din Produsul Intern Brut dacă noul Cod Fiscal va fi aplicat în forma convenită de partidele parlamentare şi dacă, în acelaşi timp, vor fi făcute majorări salariale.

Limita acceptată în Uniunea Europeană este de 3%, potrivit criteriile convenite prin Tratatul de la Maastricht. Majorările salariale promise de Guvern îngrijorează şi Banca Naţională. O stimulare a cererii într-o perspectivă în care există echilibre fragile „nu este neapărat cel mai înţelept lucru”, afirmă purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, citat de Radio România Actualități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nine − 2 =