Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timiș (DRDP Timiș) e un adevărat studiu de caz privitor la sifonarea banilor publici destinați construcției de drumuri din România spre buzunare private. foto
Situația de la DRDP Timiș are câte puțin din toate ingredientele afacerilor cu asfalt care asigură succesul acestora. Gineri ce sunt șefii soacrelor lor, soacre și soții de directori generali care au drept afacere privată hrănirea angajaților regilor asfaltului, tați activi în firme private de construcții de drumuri, ai căror copii sunt la conducerea regionalei – sunt câteva exemple de conflicte de interese în cadrul regionalei.
Anul trecut, DNA descoperea un mare caz, în care directorul general al Direcției Timiș, Ioan Malița – unul din cei mai longevivi șefi de direcții din România, împreună cu doi directori adjuncți de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), umflaseră sumele de plată către un SRL care făcea lucrări de reparare a unui drum național, după inundațiile de acum câțiva ani. Malița a fost schimbat, neregulile rămân.
Soacra directorului primește contracte de la regii asfaltului
Măriuța Lupșa e soacra directorului general DRDP Timiș, Sorin Lucaci. Angajarea sa în companie nu a fost făcută de ginere, cum acesta deținea până mai anul trecut doar funcția de director general adjunct, în subordinea fostului director general Ioan Malița.
Potrivit listei sindicatului din CNADNR, ea e angajată DRDP Timiș. Ziariștii timișoreni de la pressalert.ro afirmă că Măriuța Lupșa e acționar al firmei Yodami SRL din Arad, care are restaurantul Bachus din orașul de pe Bega. Ea asigură prin acest restaurant masa de prânz muncitorilor de la firma Spedition UMB, care realizează primul tronson de autostradă dintre Timișoara și Lugoj.
Pressalert.ro a filmat camionete ale firmei Spedition UMB care încărcau mâncarea la restaurantul menționat, pentru a o transporta pe șantier la muncitorii firmei în cauză. Practica nu e unică și este altceva decât ceea ce poate părea la prima vedere – dărnicia unui patron ce vrea să-și hrănească angajații.
Nu numai în cazul de față, dar și în altele, la alte direcții regionale de drumuri din țară subordonate CNADNR, asfaltatorii români omenesc cu contracte firmele deținute de angajați ai statului, care au putere de decizie în privința contractelor pe care ei le dețin.
La firma ce deține cantina care hrănește angajații regelui asfaltului, Dorinel Umbrărescu, e angajată și soția lui Sorin Lucaci, Imelda Lucaci, conform declarației de avere a directorului general. Până la închiderea ediției, Sorin Lucaci nu a putut fi contactat telefonic.
Acesta e doar unul dintre cazurile ce confirmă zicătoarea românească „cine-mparte, parte-și face“. Potrivit unui cotidian central, un alt director DRDP Timiș, Adrian Zeno Galiciu, şeful Serviciului Topografic din DRDP Timiş și finul lui Sorin Lucaci, a avut ani buni firma Prometer M&G, abonată la contracte cu direcţia la care e angajat.
Firmele directorilor au contracte cu regionala pe care o conduc
Ulterior, firma a trecut pe numele mătuşii sale, Georgeta Pisoi, astfel că diverse contracte au continuat. Ultimul dintre ele se referă la o lucrare în zona Nădlac, unde Prometer M&G SRL şi cabinetul de avocatură Manuela Teodora Popa au semnat un contract de 282.315 lei fără TVA.
Acest tandem a câştigat contractul pentru exproprierea terenurilor din Timiş pentru tronsonul Arad – Timişoara şi pentru comunele Giarmata, Remetea Mare, Ghizela, aflate pe traseul tronsonului de autostradă Timişoara – Lugoj. Valoarea totală a contractelor adjudecate de consorţiu e de aproape un milion de lei. Actualmente, asociat unic şi administrator al firmei Prometer M&G e Georgeta Pisoi, mătuşa lui Adrian Zeno Galiciu.
După pensionarea lui Ioan Maliţa, a fost destituit şi Mircea Purceld, şeful Departamentului de activităţi sociale şi acţiuni juridice în DRDP Timiş. Fost parlamentar PRM, Purceld a fost angajat cu scandal, fără a se da concurs pentru postul ocupat.
Purceld a ajuns în atenţia opiniei publice, după ce CNADNR a făcut public faptul că o firmă de avocatură, Cozac şi Asociaţii, a încasat câteva sute de mii de euro, pentru consultanţă juridică privind exproprierile la construcţia unor drumuri. Tot ca o coincidenţă, avocata Cozac trăieşte în uniune consensuală cu Purceld de peste 10 ani.
Control DNA la DRDP Timiș
Neregulile nu au scăpat nesesizate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Anul trecut, procurorii au declanşat o anchetă de amploare la DRDP Timiş. Anchetatorii l-au pus sub acuzare pe Maliţa, la acel moment director general, ca şi pe directoarea Direcţiei Proiecte din Fonduri Externe Rambursabile din CNADNR, Silvia Ciobanovschi.
Alături de aceştia, au fost audiaţi patronii Staicons Company din Băile Herculane, Dumitru şi Nicolae Staicu. Acţiunea celor de la DNA a survenit unui control al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor. Prejudiciul estimat iniţial a fost de minimum şase milioane de euro.
Procurorii şi poliţiştii au făcut percheziţii la locuinţa din Bucureşti a directoarei din CNADNR, cât şi la sediul firmei Staicons, de unde au ridicat documente, dar şi mai multe obiecte de valoare. Investigaţia procurorilor DNA viza contracte pe care Staicons le-a obţinut în perioada în care Maliţa era directorul Regionalei Timişoara, dar şi modul în care s-au desfășurat acestea.
Reprezentanţii firmei au fost puşi sub acuzare pentru că ar fi cumpărat influenţa lui Maliţa, în timp ce acesta e cercetat penal pentru trafic de influenţă. Silvia Ciobanovschi a fost pusă sub acuzare pentru luare de mită. Cei doi oameni de afaceri au fost acuzaţi şi de dare de mită, aceştia obţinând bunăvoinţa directoarei pentru o serie de contracte în desfășurare.
Printre lucrările câştigate de firma lor, Staicons Company, de la CNADNR, s-a numărat cea de consolidare a DN 57, km 19 + 300, pe Clisura Dunării, în valoare de 8,1 milioane de lei, fără TVA, atribuit în anul 2010 în urma negocierii fără anunţ de participare, fiind primită o singură ofertă.
De asemenea, Staicons, în asociere cu Delta ACM 93, a câştigat un contract pe trei ani pentru consolidarea versanţilor de pe DN 67D, Târgu-Jiu – Băile Herculane, pe o distanţă de 34 de kilometri, pentru o sumă de peste 30 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată de Banca Europeană pentru Investiţii şi de la bugetul de stat.