CONECTIVITATEA DE BAZĂ A TRANSPORTULUI RUTIER ÎN EVENTUALITATEA UNUI BREXIT FĂRĂ ACORD – ACORD PROVIZORIU CU PARLAMENTUL

Marți, 26 februarie 2019, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la o serie de măsuri temporare și limitate menite să asigure conectivitatea de bază a transportului rutier de mărfuri și de pasageri, pentru a atenua cele mai grave perturbări în eventualitatea în care Regatul Unit părăsește UE fără un acord negociat.

Măsurile convenite astăzi le vor permite operatorilor de transport rutier de mărfuri și operatorilor de transport cu autocarul și autobuzul cu licență în Regatul Unit să transporte mărfuri și pasageri între Regatul Unit și cele 27 de state membre rămase. Drepturile garantate de aceste măsuri nu vor fi acordate decât dacă Regatul Unit va acorda drepturi echivalente operatorilor din cele 27 de state membre și sub rezerva condițiilor care asigură o concurență loială.

Acordul va fi transmis acum spre aprobare reprezentanților permanenți ai statelor membre, în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului.

Măsurile temporare nu aduc atingere eventualelor negocieri viitoare cu Regatul Unit.

Regulamentul mai trebuie să fie adoptat oficial de către Parlament și Consiliu.

El încetează să se aplice de la 31 decembrie 2019.

 

Context

În conformitate cu principiile generale ale măsurilor de urgență în vederea unui Brexit fără acord, toate aceste măsuri constituie acțiuni unilaterale la nivelul UE, pe baza presupunerii că Regatul Unit va proceda în același fel. Măsurile au un caracter excepțional și se aplică pentru o perioadă de timp strict limitată. Măsurile vizând conectivitatea transporturilor nu sunt menite să reproducă condițiile actuale ale dreptului UE, ci mai degrabă să mențină o conectivitate de bază între UE și Regatul Unit.

 

Comunicat de presă al Ministerului Transporturilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen + 19 =