Comisia Europeană va clarifica dacă salariul minim impus de Germania se aplică şoferilor străini de camion

Comisia Europeană trebuie să clarifice dacă salariul minim decis de Germania este aplicabil şoferilor străini de camion care utilizează drumurile din această ţară, au decis parlamentarii europeni în timpul întâlnirii cu Comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc. foto

Potrivit presei străine, dezbaterea privind salariul minim din Germania i-a divizat pe deputați în timpul dezbaterii.

„Comisia Europeană evaluează încă implicațiile acestor reguli, pe care Germania le-a suspendat parțial (pentru șoferii aflați în tranzit) la începutul acestui an, însă în orice caz regulile UE trebuie respectate”, a subliniat Comisarul pentru transporturi.

Participanții la dezbatere au subliniat nevoia de a preveni dumpingul social și de a asigura competiția corectă între transportatori. Unii deputați au sugerat introducerea unui salariu minim la nivel UE și au cerut Comisiei să facă propuneri care să protejeze drepturile sociale ale șoferilor și condițiile de muncă, inclusiv o listă neagră a companiilor care încalcă regulile.

Alți vorbitori au fost de părere că impunerea unui salariu minim național pentru șoferii aflați în tranzit ar obstrucționa libera mișcare a bunurilor, ceea ce ar fi contrar pieței unice UE și principiilor subsidiarității, creând costuri și eforturi administrative suplimentare pentru companiile de transport din alte state membre UE.

Comisarul Bulc a subliniat că astfel de măsuri naționale trebuie să respecte legislația UE. Comisia încă evaluează măsurile Germaniei și impactul lor și de aceea se află în imposibilitatea de a da un răspuns clar acestei întrebări parlamentare, a explicat ea.

Comisia se va concentra și asupra chestiunii standardelor sociale și de condiții de muncă în sectorul transporturilor în viitorul pachet legislativ privind drumurile, programat pentru 2016, a mai precizat Violeta Bulc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + eleven =