Comisia Europeana recomanda prelungirea restrictiilor privind calatoriile neesentiale catre UE pana pe 15 iunie

Comisia Europeana a invitat statele membre ale spatiului Schengen si statele asociate spatiului Schengen sa prelungeasca pana la 15 iunie restrictia temporara privind calatoriile neesentiale catre UE, subliniind ca orice noua prelungire a restrictiilor de calatorie dupa data de 15 iunie trebuie evaluata din nou, in functie de contextul epidemiologic din perioada respectiva, arata un comunicat al entitatii europene.

Desi unele state membre ale UE si unele state asociate spatiului Schengen fac pasi preliminari in directia relaxarii masurilor de combatere a raspandirii pandemiei, situatia ramane fragila, atat in Europa, cat si la nivel mondial. Prin urmare, arata Comisia Europeana, trebuie sa mentinem masurile ce vizeaza frontierele externe, pentru a reduce riscul de raspandire a bolii prin intermediul calatoriilor in Uniunea Europeana. Eliminarea restrictiilor trebuie sa se faca esalonat: dupa cum se subliniaza in Foaia de parcurs europeana comuna in ceea ce priveste ridicarea masurilor de izolare, controalele la frontierele interne vor trebui sa inceapa sa fie eliminate treptat si intr-un mod coordonat si, apoi, intr-o noua etapa, sa fie relaxate restrictiile la frontierele externe.

„Obiectivul general – de a limita raspandirea coronavirusului prin intermediul unui nivel scazut de interactiune sociala – este inca valabil. In ciuda progreselor inregistrate in multe tari europene, situatia la nivel mondial este foarte fragila. Este imperativ ca masurile sa fie luate treptat, diferitele restrictii urmand sa fie ridicate etapizat”, a declarat Vicepresedintele pentru promovarea modului de viata european, Margaritis SCHINAS.

Potrivit 1asig, Comisarul pentru afaceri interne, Ylva JOHANSSON, a punctat, la randul sau: „Este necesara o abordare coordonata si etapizata. Restabilirea functionarii normale a spatiului Schengen de libera circulatie reprezinta primul nostru obiectiv, de indata ce situatia sanitara va permite acest lucru. Restrictiile asupra liberei circulatii si controalele la frontierele interne vor trebui ridicate gradual, urmand ca, intr-o etapa ulterioara, sa eliminam restrictiile la frontierele externe si sa permitem accesul in UE al cetatenilor din afara UE pentru calatorii neesentiale.”

Restrictia de calatorie, precum si invitatia de a o prelungi, se aplica „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spatiului Schengen (inclusiv Bulgaria, Croatia, Cipru si Romania) si cele 4 state asociate spatiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia) – in total, 30 de tari. Comisia recomanda continuarea abordarii coordonate in ceea ce priveste prelungirea, deoarece actiunea la frontierele externe poate fi eficace numai daca este pusa in aplicare de toate statele membre ale UE si ale spatiului Schengen la toate frontierele, cu aceeasi data de incetare si in mod uniform.

Comisia va continua sa sprijine statele membre in punerea in aplicare a restrictiei privind calatoriile neesentiale catre UE, inclusiv prin organizarea de reuniuni prin videoconferinta cu ministrii afacerilor interne. Orice noua prelungire a restrictiei de calatorie dupa data de 15 iunie 2020 ar trebui sa fie evaluata din nou, in functie de evolutia situatiei epidemiologice.

Totodata, Agerpres informeaza ca Grecia a trimis propuneri catre CE. „Grecia vrea de la Comisia Europeană măsuri care să pregătească redeschiderea în siguranţă a frontierelor interne, într-o încercare de a revitaliza sectorul turismului, a informat site-ul politico.eu, citând un document neoficial trimis de Atena oficialilor de la Bruxelles, informează publicaţia Kathimerini.

Dornică să redeschidă turismul, Grecia face presiune să nu existe „discriminări sau diferenţieri în privinţa mijloacelor de călătorie”.

„În acelaşi timp şi cu protocoale proporţionale trebuie redeschis transportul rutier, aerian, feroviar sau maritim”, se arată în document.

În România, operatorii din turism speră să-şi poată relua activitatea din 15 mai, când va fi ridicată starea de urgenţă, altfel business-urile din domeniu riscă să moară şi, cu cât se apropie vara, fiecare zi este absolut vitală pentru industria turismului, potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, Adi Voican.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − 2 =