Comisia Europeană creează un forum de experți pentru a ajuta regiunile de la frontieră

Pentru a valorifica întregul potențial economic al regiunilor frontaliere ale UE, unde locuiesc 150 de milioane de cetățeni, Comisia Europeană a lansat miercuri „punctul de contact frontalier”. foto

Acesta va sprijini regiunile în efortul de înlăturare a obstacolelor din calea creării de locuri de muncă și a investițiilor. El va fi alcătuit din experți ai Comisiei în chestiuni transfrontaliere, care vor oferi consiliere autorităților naționale și regionale, colectând și făcând schimb de bune practici prin crearea unei noi rețele online la nivelul UE.

Punctul de contact frontalier va fi operațional începând cu ianuarie 2018.

„În conformitate cu apelul președintelui Juncker la asigurarea corectitudinii pe piața noastră unică în discursul său din 2017 privind Starea Uniunii, punctul de contact frontalier va ajuta regiunile frontaliere să coopereze mai bine prin intermediul unui set de acțiuni concrete”, anunţă Comisia Europeană.

Executivul îşi propune astfel să contribuie la:

  • îmbunătățirea accesului la locuri de muncă;
  • servicii precum asistența medicală și sistemele de transport public;
  • la facilitarea desfășurării de activități economice peste graniță.

Propunerea face parte dintr-o Comunicare mai amplă privind „Stimularea creșterii economice și a coeziunii în regiunile frontaliere ale UE”, cu un set de noi acțiuni și o listă de inițiative în curs, pentru a ajuta regiunile frontaliere din UE să se dezvolte mai repede și să colaboreze mai bine.

Îmbunătățirea accesului la locuri de muncă

În condiţiile în care două milioane de lucrători și studenți fac naveta peste graniță zilnic sau săptămânal, punctul de contact va sprijini regiunile care doresc să-şi aprofundeze cooperare, pentru a ajuta cetățenii să își găsească un loc de muncă peste graniță.

Regiunile de la graniţă vor primi recomandări cu privire la recunoașterea reciprocă a calificărilor, programele comune de studii sau serviciile de pregătire pentru antreprenori.

Totodată, punctul de contact frontalier va centraliza informațiile privind bunele practici în domeniul serviciilor de ocupare a forței de muncă transfrontaliere, cum ar fi rețeaua comună creată de regiunea Galicia din Spania și regiunea de nord a Portugaliei și sprijinul acordat de portalul UE privind mobilitatea locurilor de muncă EURES.

CE speră că punctul de contact frontalier va contribui la înființarea viitoarei Autorități Europene în domeniul Muncii, anunțată de președintele Juncker în discursul de săptămâna trecută.

Acces mai bun la serviciile publice

Pentru ca regiunile de frontieră să devină mai atractive și mai favorabile incluziunii în ceea ce privește serviciile publice, punctul de contact frontalier:va determina situația actuală a serviciilor de asistență medicală transfrontaliere, cum ar fi zonele de asistență medicală transfrontaliere la frontiera franco-belgiană.

De asemenea, vor fi examinate legăturile feroviare care lipsesc de-a lungul frontierelor interne, în vederea eficientizării serviciilor de transport publice transfrontaliere.

Activități economice peste graniță

La cerere, experții din cadrul punctului de contact frontalier vor oferi sprijin pentru o mai bună aliniere a normelor aferente înființării de întreprinderi, vor face schimb de bune practici din alte regiuni de frontieră și vor promova o utilizare mai frecventă a procedurilor online.

Pe lângă acest punct de contact, Comisia va selecta până la 20 de proiecte care prezintă soluții inovatoare pentru a aborda obstacolele transfrontaliere.

Sursa: Euractiv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 1 =