Comisarul pentru Transporturi, la TVR: Obiectivul la nivel european e zero morţi pe șosele în 2050. În cazul României, majoritatea accidentelor sunt în urban. Populaţia vulnerabilă – pietonii, cicliştii

Numărul deceselor din accidentele rutiere trebuie redus la jumătate până în anul 2030, ne-a declarat ÎN EXCLUSIVITATE comisarul european pentru Transporturi. Adina Vălean subliniază că obiectivul asumat la nivel european este zero morţi pe şosele în 2050.

„România stă cel mai rău în momentul de faţă, dar nu e primul an. De ceva vreme stă cel mai rau în cifrele privind accidentele rutiere cu morţi şi leziuni fatale. 96 versus 51, media europeană de morţi la milionul de locuitori. Comisia Europeană a propus strategii, a propus legislaţii, a propus un set de măsuri, pe care statele membre care doresc să reducă numărul fatalităţilor trebuie să le aplice. (…) Vorbim despre infrastructura rutieră. Ştiu ca în 2019 s-a făcut deja o hartă a locurilor în care se petrec cele mai multe accidente şi aceste locuri trebuie ţintite și adaptate şi îmbunătăţite din punct de vedere al siguranţei”, a subliniat Adina Vălean.

„Apoi este vorba de vehicule. La Comisia Europeană am adoptat legislaţia privind implementarea unor reguli de siguranţă din punct de vedere tehnologic, lucru care ar face ca vehiculele să ajute soferul prin noile tehnologii să prevină un accident”, a adăugat comisarul european.

Nu în ultimul rând, este vorba și despre conduita la volan. Alcoolul, oboseala și utilizarea telefonului rămân factori de risc foarte mari pentru accidente, arată Vălean.

„În cazul României, majoritatea accidentelor sunt în urban, ceea ce arată că avem populaţie vulnerabilă, precum pietonii, cicliştii. Ceea ce înseamnă că toată infrastructura în urban trebuie adaptată şi aici, desigur, revine un rol important autorităţilor locale, care trebuie să ia măsuri de sporire a siguranţei circulaţiei pietonilor şi cicliştilor”, mai subliniază comisarul european pentru Transporturi.

„Obiectivul asumat la nivel european este zero morţi pe șosele în 2050. Noi am avut un obiectiv asumat pentru 2020 – înjumătăţirea în raport cu 2010 a numărului de decese şi răniri grave. Din păcate, această ţintă nu va fi atinsă pentru 2020. Deşi, să vedem acum cu condiţiile de lockdown, dacă fiind circulaţia mai redusă, au scăzut şi numerele. Ne-am propus un nou termen pentru 2030, din nou înjumătăţirea numărului de fatalităţi. În fond, noi nu vorbim de accidente. Accidentele se pot întampla, dar ideea este cum facem ca în urma unui accident persoana implicată să nu-şi piardă viaţa sau să fie rănită grav. Acesta este noul concept pe care lucrăm, acela de sistem de siguranţă pe şosele”, a conchis pe această temă comisarul european pentru Transporturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 6 =