Primăria a co..." />

Clujul se pregătește pentru autobuze fără șofer

Primăria a contractat servicii de consultanță de 135.000 de lei de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru a pregăti o licitație de achiziție de autobuze autonome în Cluj. UTCN urmează să ajute Primăria la elaborarea caietului de sarcini al procedurii care se va lansa cel mai probabil în 2020, ca un acord cadru.

Serviciile UTCN au fost contractate la începutul lunii noiembrie și includ inclusiv obligația de a stabili criterii de evaluare tehnică a ofertelor pentru acest tip de mijloace de transport în comun.

Oficialii din administrația clujeană au anunțat deja că doresc să implementeze din 2020 un proiect-pilot care vizează transportul în comun fără șofer. Potrivit administrației locale, Clujul va lua exemplul unor alte orașe europene ca și Paris sau Viena. Pentru început, Clujul va testa de anul viitor un autobuz fără șofer, iar în viitor, dacă sistemul funcționează, pe străzi ar putea apărea și mai multe.

„Ne dorim să punem în circulație, experimental pentru început, un autobuz autonom, care există în marile orașe europene care să deservească o arie de circulație prin zona centrală. Pentru a arăta în primul rând că acest oraș susține dimensiunea modernă, inovarea, inteligența artificială pe care nu o vom putea evita niciunul dintre noi. Va fi un mijloc de mobilitate al viitorului. Anul viitor sper să îl vedem într-o formă sau alta pe străzile Clujului”, a anunțat deja primarul Emil Boc.

Primăria din Cluj se concentrează deja de doi ani de zile pentru a crește calitatea transportului în comun din oraș (cumpărarea de autobuze electrice, de autobuze euro 6, de tramvaie și troleibuze noi) și de a-l prioritiza în fața traficului auto prin crearea de benzi dedicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + 15 =