Circulația trenurilor Eurostar a suferit întârzieri severe întrucât ofițerii vamali francezi protestează cu zel în legătură cu Brexit

Potrivit Euronews, serviciul feroviar de mare viteză Eurostar care leagă Londra de Paris și alte mari orașe europene a suferit perturbări majore în ultimele zile.

Au existat întârzieri datorate protestului ofițerilor vamali francezi, care încercau să demonstreze ce se va întâmpla în cazul unui Brexit fără acord și solicitau în același timp un salariu mai mare.

Serviciul feroviar a declarat pentru AFP că trenurile de la Paris au fost perturbate până la „întârzierea cu 120 de minute”, deoarece „controalele de securitate au luat mai mult timp”. Acesta este un tip de grevă numit „greva zeloșilor” – adică funcționarii aplică întocmai și până în cele mai mici amănunte toate prevederile legate de controale, încetinind astfel toate mișcările, fapt care poate duce, în cele din urmă, la paralizarea întregului sistem.

Ofițerii vamali solicită „un salariu mai bun, o creștere a numărului de angajați și mai multe resurse pentru a face față Brexitului”, a declarat reprezentantul sindicatului vamal UNSA-Douanes.

Grevele au început luni și în porturile Calais și Dunkerque din nordul țării, unde s-au format cozi lungi de camioane pentru  că lucrătorii vamali au efectuat controale extinse.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că acțiunea de protest a funcționarilor vamali nu are o perioadă determinată. Controalele amănunțite la frontiera dintre Republica Franceză și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord produc numeroase perturbări în rețeaua de transporturi, în special în circulația trenurilor Eurostar, la intrarea în Eurotunnel și pe autostrăzile A16, A26 și A25.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 1 =