Compania chineză CEFC China En..." />

Chinezii au cumpărat Rompetrol

Compania chineză CEFC China Energy Company Ltd a ajuns la un acord pentru achiziţia a 51% din KMG International, care grupează rafinăria Petromidia, lanţul de benzinării Rompetrol, Dyneff Franţa şi celelalte firme din fostul grup Rompetrol, potrivit Digi 24, cu referire la Reuters. foto

Prin cumpărarea Rompetrol, chinezii au căpătat acces la o rafinărie cu o capacitate de procesare anuală de 5 milioane de barili situată pe continetul europeană şi la circa 1.000 de staţii de distribuţie a carburanţilor în România, Franţa, Spania, Republica Moldova, Bulgaria.

Acordul face parte dintr-un pachet de tranzacţii ce totalizează 4 mld. dolari, semnat luni la Beijing şi care include înţelegeri între statul chinez şi cel kazah în domenii ca petrol şi gaze, telecomunicaţii şi energie nucleară. Înţelegerea a fost încheiată în contextul întâlnirii între cele două părţi, la nivel de premier.

Una dintre sursele citate evaluează KMGI, fostul grup Rompetrol, între 500 milioane de dolari şi 1 miliard de dolari.

Tranzacţia înseamnă un cap de pod pe piaţa petrolieră din Europa pentru firma chineză. Printre activele – cheie ale KMGI se numără o capacitate de rafinare de 100.000 de barili pe zi şi facilităţi de producţie de 400.000 tone de fertilizatori în România, precum şi aproape 1.000 de benzinării în România şi ţări precum Franţa şi Spania.

În România, Rompetrol este al doilea mare jucător de pe piaţa ţiţeiului şi a carburanţilor, după Petrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × two =