China, Rusia şi Turcia, interesate de infrastructura feroviară din Bulgaria

Investitori din China, Rusia şi Turcia au manifestat interes pentru posibilităţile de dezvoltare a infrastructurii feroviare din Bulgaria, a declarat ministrul bulgar al transporturilor, Ivailo Moskovski. „Sperăm ca un interes deosebit să fie manifestat pentru privatizarea sectorului de transport de marfă, din cadrul Căilor Ferate Bulgare. Acesta este un plan cheie pentru restructurarea căilor ferate”, a adăugat Moskovski, citat de Agenţia bulgară Novinite. foto

Ministrul bulgar a precizat că proiectele mari desfăşurate în cadrul Programului Operaţional de Transport pentru infrastructura feroviară vor permite trenurilor de marfă să dezvolte o viteză de 120 de km/oră.

„În calitate de stat mebru al UE, Bulgaria poate beneficia de finanţarea unor proiecte care fac parte din coridoarele europene de transport, pentru care am putea primi finanţare în valoare de 2 miliarde de euro, până în anul 2014”, a menţionat Moskovski.

Oficialul bulgar a remarcat că pentru dezvoltarea infrastructurii, care nu poate beneficia de finanţare europeană, sunt căutate alternative, în principal prin parteneriatul public-privat. „Aceasta este o decizie bună, în special pentru proiectele legate de aeroporturi şi porturi. Mai multe obiective din transport, printre care aeroporturile Varna şi Burgas, au fost prezentate pentru concesionare. Calculele demonstrează că astfel vor fi aduse la bugetul de stat venituri de circa un miliard de euro”, a mai spus ministrul bulgar al transporturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − thirteen =