Început de an cu scandal pe autorizaţiile rutiere internaţionale
Împărțirea autorizațiilor CEMT de transporturi rutiere internaționale dă bătăi de cap firmelor de transporturi la începutul fiecărui an, când se împarte contingentul alocat României. Ca în nici un an dintre ultimii, la începutul lui 2012 surprinzător de multe firme au cerut CEMT-uri. Acordarea autorizațiilor pe 2012, terminată în ianuarie, era, la închiderea ediției noastre, în faza de soluționare a contestațiilor. Înaintea integrării în UE, problema era împărțirea autorizațiilor între transportatori. Unii erau mai egali ca alții. După aderare, problema principală a devenit contingentul acordat României și restricționarea sa de câteva state membre. Ca urmare a rarității CEMT-urilor, multe firme iau din cele restricționate, ca să fie, poate e nevoie. Alții, ce au cu adevărat nevoie, primesc puține. În fața unor contingente de autorizații în continuă schimbare, firmelor le e greu să-și planifice afacerile.
În 2012, problema e tot cea a CEMT-urilor restricționate. Practica e întâlnită la Ungaria, Austria, Italia, Grecia și Rusia. Limitarea impusă de Rusia e lovitura cea mai mare dată transportatorilor, spuneoficialul unei asociații de profil. „După 2007, transportul extracomunitar s-a dublat. Mulți aduc marfă din Germania spre Rusia sau Turcia“, spune el.
CEMT-ITF exact aceasta își propune: liberalizarea transporturilor rutiere în țările membre. E interzis cabotajul – transportul cu încărcare și descărcare în interiorul granițelor unui stat. Cererea de CEMT-uri ruseşti a crescut considerabil. Rusia a limitat drastic contingentul cu Europa de Est.
Zbaterile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) n-au ajutat. „În 2012, România are 200 de autorizații în plus față de anul trecut“, spune un consilier MTI prezent la discuțiile Forumului Internaţional de Transport (ITF) – organizaţie interguvernamentală ce se ocupă şi cu CEMT-urile.
În 2012, vor fi 1.127, față de 970 de CEMT-uri anul trecut. Din păcate, nici o autorizaţie în plus pe Rusia. Cererea e mare în special la parcul de camioane Euro 3, unde în 2011 numărul autorizațiilor solicitate a fost cu aproape 50% mai mare decât cel disponibil. La celelalte două categorii există un echilibru.
Datele privind cererea de autorizații pe 2012 n-au fost încă publicate de Centrul Național de Management pentru Societatea Informațională. Transportatorii spun că, dacă în 2010 Rusia nu a restricționat contingentul, din anul 2011 acesta a fost amputat puternic, pentru protecţia propriilor transportatori. Opinia generală e că ITF-CEMT nu prea are ac de cojoc Rusiei.
Polonezii cu parul, noi cu vorba bună
Nu doar România s-a lovit de restricțiile Rusiei. Față de România, ce a preferat negocierile blânde, Polonia a adoptat un ton ferm. „Pur și simplu, după ce le-au fost restricționate CEMT-urile, polonezii au interzis tranzitul camioanelor rusești spre Vest, fără să mai dea rușilor autorizații de terță țară (necesare curselor interstate CEMT non-UE, ca Rusia, și ţări UE – n.r.)“, spune un oficial al unei organizații de profil.
România are relații mai bune cu Rusia, obținând un spor de autorizații bilaterale terțe. Dacă polonezii au trântit ușa, rușii vor avea nevoie de o poartă spre UE. Ar putea fi România. Sporul de autorizații bilaterale e folositor transportatorilor ce tranzitează Rusia. Limitarea CEMT-urilor a pus presiune pe autorizațiile bilaterale. |n 2012, România va avea cu Rusia 1.400 de bilaterale de terță țară, față de 600 anul trecut, spune un consilier MTI.
De ce a scăzut contingentul României?
La intrarea unei țări în UE, tendința e să se dea mai multe autorizații, deoarece nu se știe exact care va fi evoluția pieței după aderare. O bună parte din autorizații rămân nefolosite.
Anul viitor, numărul alocat scade. E și cazul României. Fenomenul a fost sesizat în toate țările noi membre UE. S-a pus atunci problema ca numărul de CEMT-uri acordate să depindă de gradul lor de folosire în anul precedent. E însă o problemă pentru cine-și cumpără un camion în anul în curs.
Dacă s-ar ține cont la împărțirea CEMT-urilor, firmele în cauză n-ar putea folosi decât autorizații lunare bilaterale. În primul an după aderare erau 1.728 de CEMT-uri, în 2009 MTI a primit 1.300, iar numărul lor a fost diminuat la 970 în 2011.
Concurență asimetrică
Transportatorii români arată spre CNADNR, care verifică existența documentelor la bordul vehiculelor, la intrarea în țară. CEMT-ul ar trebui să fie la bordul camionului, de la încărcare la descărcare.
Lipsa controalelor riguroase la granița română micșorează capacitatea de negociere a României cu alte țări la stabilirea contingentelor bilaterale. Străinii știu că la intrarea în România controalele nu sunt riguroase și au modalități neortodoxe de a îndupleca controlorii. De aceea, negociatorii din alte țări nici nu se luptă prea mult să ofere autorizații la schimb cu România.
Astfel stau lucrurile cu Turcia. Controlul la autorizații e foarte riguros și informatizat. Intrarea în Turcia cu același CEMT cu mai multe camioane e imposibilă. Rigurozitatea nu e reciprocă. Sunt firme din București ce duc marfă în Iordania, stat nemembru CEMT, cu camioane turcești.
Fie nu sunt verificate la graniță, fie marfa e descărcată și reîncărcată în Turcia, pentru a fi transportată în România. În absența autorizațiilor, o firmă ar trebui să plătească 0,02 euro pe kilometrul și tona transportată. La traversarea României fără autorizație aceasta s-ar traduce în costuri substațiale, ce pot ajunge la mii de euro.
Ce sunt autorizațiile CEMT?
CEMT-urile sunt autorizaţii multilaterale pentru transporturile rutiere internaţionale de mărfuri, valabile în 53 de state semnatare. Se acordă de Forumul Internaţional al Transportatorilor (ITF) -noua denumire a CEMT(European Conference of Ministers of Transport), ca instituţie. Pot fi folosite şi la transporturi între statele membre, altele decât cel de înmatriculare al operatorului de transport rutier, inclusiv pentru transporturi în terţă ţară.
Obligații şi beneficii pentru deținătorii autorizaţiilor.
Transportatorul poate face un număr nelimitat de curse, dar consecutiv cel mult trei cu încărcătură în afara statului de înmatriculare. Autorizațiile nu pot fi folosite la transport rutier în cont propriu, transport între un stat membru şi unul nemembru CEMT. Dacă autorizaţia e folosită la un transport interstate CEMT, cu tranzitarea unui nemembru, se poate folosi doar în statele CEMTparcurse. Teritoriul statului nemembru CEMTpoate fi tranzitat cu autorizaţie din contingentul bilateral (CB). În statele membre CEMTrestricţionate, tranzitarea se face cu copia conformă a licenţei de transport – în ţări UE, ori cu autorizaţie din CB-în ţări non-UE. Dacă punctul de încărcare / descărcare e într-un stat restricţionat în autorizaţie, utilizarea nu e permisă nici pe teritoriul statului restricţionat, nici în alt stat CEMTdin itinerariu.