În scurt timp urmează să înceapă lucrările pentru construirea celui mai scump drum al Rusiei, în partea de sud a țării. Autostrada va face parte integrantă din drumul actual de 1.600 km Moscova-Soci, potrivit declarațiilor recente ale înalților oficiali de la Ministerul Transporturilor din Rusia, precum și ale analiștilor locali.
Soci (în rusă Сочи) este un oraș situat în partea de vest a Federației Ruse, în Regiunea Krasnodar, pe litoralul estic al Mării Negre, în apropierea Republicii Georgia. Așa-numitul „Mare Soci” a fost fondat în anul 1838. Actualmente este cea mai importantă stațiune balneară și de agrement din Rusia, fiind „capitala” neoficială a „Rivierei caucaziene”.
Ca parte a proiectului, guvernul rus, impreuna cu investitorii privati, intentioneaza sa efectueze lucrari de reconstructie pentru ultimii de 170 km de sosea ai drumului Dzhubga-Soci (A-147). Acest traseu face legătura între capitala țării și cea mai importantă stațiune de la Marea Neagră din Rusia.
Drumul are în prezent două benzi, cu numeroase răsuciri și întorsături pe măsură ce se desfășoară pe coasta Mării Negre. Legătura dintre Tuapse și Golovinka prezintă câteva secțiuni deosebit de dificile. Ca urmare, modelul A-147 nu este capabil să facă față cererii actuale și prezintă deseori blocaje puternice. Potrivit unor conducători auto care utilizează drumul, poate dura până la 24 de ore de condus între Dzhubga și Soci.
Guvernul rus a numit deja compania Avtodor Corporation, compania de infrastructură de stat și de servicii de autostrăzi, ca responsabilă pentru implementarea proiectului. Avtodor a finalizat deja proiectul preliminar pentru noul drum.
Reconstrucția drumului presupune realizarea unei autostrăzi cu patru căi de mare viteză. Conform estimărilor preliminare, costul proiectului ar putea ajunge la 1,2 trilioane de ruble (80 de miliarde de dolari), ceea ce va constitui un record pentru proiectele rutiere de construcție a drumurilor în Rusia.
Costul ridicat se datorează în parte dificultăților impuse de teren. Zona este montană, motiv pentru care drumul actual are atât de multe curbe. Construirea noii autostrăzi cu patru benzi va implica construirea de poduri și secțiuni de tunel, precum și realizarea unor scurtături substanțiale.
Cu toate acestea, în cazul în care proiectul este pus în aplicare, va fi posibil să se ajungă de la Dzhubga la Soci în doar o oră. După finalizarea lucrărilor, drumul va avea o lungime de 119,5 km, iar viteza maximă permisă va fi de 120 km/h.
De remarcat este că pe noul drum nu se va percepe taxă, o schimbare față de multe dintre cele mai recente autostrăzi ale Rusiei.
Potrivit reprezentanților de la Avtodor, există o nevoie urgentă de reconstruire a drumului. Traseul curent nu este doar îngust, ci și periculos și are o rată ridicată de accidente mortale.
Reconstrucția drumului va face parte din decretul președintelui rus Vladimir Putin. El și-a stabilit obiectivul de a reduce la jumătate numărul de șosele și autostrăzi naționale periculoase. Scopul este de a reduce rata de decese rutiere până la nu mai mult de 4/100.000 de locuitori. Acest lucru va fi un pas important, deoarece studiul Organizației Mondiale a Sănătății din 2013 privind siguranța rutieră la nivel mondial a arătat că Federația Rusă are aproximativ 18,9 decese /100.000 de locuitori. Scăderea ratei mortalității la 4/100 000 ar aduce Federația Rusă oarecum în linie cu Germania (cu 4,3/100,000) și Irlanda (cu 4,1/100,000), de exemplu.
Noul drum va ocoli toate așezările situate de-a lungul traseului. Potrivit unui purtător de cuvânt oficial al ministrului rus al transporturilor, Evgeny Ditrich, proiectul va fi împărțit în patru etape. În prima etapă va fi construită o rută ocolitoare a orașului Tuapse, cu un cost de 199 miliarde de ruble (va cuprinde 10 poduri și șapte tuneluri). A doua etapă a proiectului prevede construirea unuei rute ocolitoare pentru Soci (cu 16 tuneluri, 25 de poduri și pasaje) și va costa 180 de miliarde de ruble, iar a treia – ocolirea localității Lazarevskoe – care va costa 130 de miliarde de ruble și va avea patru tuneluri.
În cele din urmă, pe parcursul etapei a patra există planuri de construire a aproximativ 80 km de conexiuni, care vor necesita investiții în volum de 700-800 miliarde de ruble.
În prezent, orașul Soči are deja un by-pass, dar acesta se află în limitele localității și nu rezolvă pe deplin problema traficului.
În același timp, se prevede că o parte din fonduri vor fi investite în mutarea secțiunii Soci-Novorossiysk a drumului feroviar existent, ceea ce ar trebui să contribuie la îmbunătățirea confortului șoferilor.
Potrivit declarațiilor anterioare ale șefului adjunct al lui Rosavtodor, Igor Astakhov, implementarea proiectului va porni la începutul anului 2019.
Problema cheie a proiectului este finanțarea acestuia, dar guvernul rus are în vedere mai multe opțiuni pentru acest lucru. Una dintre opțiunile posibile poate implica alocarea de fonduri din numeroasele fonduri publice, care au fost înființate în Rusia cu participarea guvernului și a investitorilor privați în ultimii ani.
Guvernul ia în considerare și un scenariu de parteneriat public-privat, în timp ce un acord de concesiune cu investitorul poate fi semnat pentru o perioadă de 25-30 de ani.
Potrivit unor rapoarte de presă rusești, punerea în aplicare a proiectului ar putea fi de interes pentru companiile unor astfel de oameni de afaceri ruși, precum Yuri Rejlian și Arkadiy Rothenberg. Acesta din urmă va trebui probabil să aleagă între podul de pe insula Sakhalin și drumul Soci.
Potrivit estimărilor lui Pavel Chistyakov, vicepreședinte al Centrului rus pentru economia infrastructurii, aproximativ 8 milioane de mașini trec anual pe traseul Dzhubga-Soci. Drumul trece prin cele mai bine dezvoltate părți ale coastei rusești a Mării Negre, unde se află un număr mare de stațiuni și pentru care există o mare cerere din partea turiștilor.
(Eugene Gerden pentru World Highways)