Consiliul german pentru securitate rutieră (DVR), membru al ETSC, a precizat recent că șoferii încă subestimează riscurile pe care le implică – atât pentru ei și eventual pasagerii lor, cât și pentru restul participanților la trafic – conducerea sub influența băturilor alcoolice. Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de « Ipsos » pentru DVR in luna decembrie 2018, unul din patru respondenți ar bea un pahar – două de bere la o petrecere de circa patru ore și apoi s-ar sui la volan să meargă acasă.
DVR recomandă însă pentru Germania politica “zero consum de alcool” când conduci. Directorul executiv al DVR, domnul Christian Kellner explică: « Cel mai bine e să se respecte o singură regulă clară : Cel care conduce, nu bea, iar cel care bea, nu se suie la volan. »
Organizația DVR a desfășurat o amplă campanie contra consumului de alcool la volan și militează activ pentru utilizarea dispozitivelor de tip alcohol interlock, în mod special pentru cazurile de reabilitare a șoferilor care încalcă în mod repetat prevederea referitoare la drink-driving (băut-condus).
Dispozitivele de tip alcohol interlock (care blochează comenzile mașinii dacă senzorii detectează alcool) se utilizează deja în țările vecine: Austria, Belgia, Franța, Olanda (în prezent în așteptare) și Polonia.
În Irlanda, șoferilor cu o alcoolemie de 0.5g/l și 0.8g/l li se aplică automat o suspendare a dreptului de conducere pentru 3 luni.
In Franța, Proiectul DRUID a dezvăluit printre altele faptul că în majoritatea cazurilor de accidente, cu sau fără victime, acei șoferi care au fost găsiți sub influența substanțelor psihotrope consumaseră și alcool peste limita permisă, adică 0,5g/l.
Anglia și Wales au introdus reguli stricte de interzicere a conducerii sub influența drogurilor încă din 2015. Scoția anunță și ea că începând din acest an, consumul a opt droguri de risc – inclusiv canabis, heroină și cocaină – este interzis pentru șoferi, iar în privința folosirii medicamentelor care afectează condusul se vor introduce reglementări stricte, mai ales legate de dozajul acceptat.
ETSC consideră dealtfel că cea mai bună metodă de aplicat este ca în cazul oricărui eveniment rutier toți cei implicați să fie testați pentru verificarea consumului de alcool și substanțe psihotrope.
Starea infrastructurii rutiere, limitele de viteză impuse, starea tehnică a vehiculelor sunt tot atâția factori de luat în calcul în cazul accidentelor. DAR ceea ce trebuie reținut mai înainte de toate este că în 94% din cazurile de coliziune este vorba despre o eroare umană, care este cu atât mai posibil să se producă în cazul consumului de alcool și substanțe psihotrope, dar și în funcție de starea de sănătate și vârsta șoferului – spre exemplu, fără a fi aceasta o regulă, cei tineri sunt tentați să ruleze cu viteză prea mare, iar cei vârstnici pot avea probleme de sănătate.
(Sursa : ETSC, TISPOL)