CE: Suspendarea spațiului Schengen ar putea perturba economia europeană

Comisia Europeană a avertizat joi că o suspendare a spațiului Schengen de liberă circulație ar putea avea un potențial efect perturbator asupra creșterii economice europene, transmite AFP, citată de Agerpres. foto

„O suspendare mai generalizată și măsuri care ar afecta realizările pieței interne ar putea avea în mod potențial un impact perturbator asupra creșterii economice”, atrage atenția executivul comunitar în previziunile sale economice de iarnă.

Acesta scoate în evidență riscurile economice legate de sosirea masivă de refugiați pe teritoriul Uniunii Europene, notând că „percepția opiniei publice în fața numărului în creștere de refugiați ar putea avea un impact negativ asupra încrederii în economie, încetinind astfel consumul familiilor”.

În consecință, Comisia face apel la „depășirea la nivelul UE a provocărilor politice majore, cum ar fi gestionarea fluxurilor de migrație”.

În prezent, șase din cele 26 de țări din spațiul Schengen au introdus controale temporare la frontiere, Austria, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia pentru a ține sub control afluxul de migranți, iar Franța ca răspuns la amenințarea teroristă.

Uniunea Europeană se pregătește pentru o prelungire excepțională de până la 2 ani a termenului de aplicare a acestei măsuri, în condițiile în care cel prevăzut de legislația actuală, de șase luni, se apropie de expirare în unele state.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × five =