Codul ..." />

Ce s-a schimbat odată cu adoptarea Codului insolvenței

Codul insolvenței a fost aprobat de Guvern, însă la nivel guvernamental s-a produs o schimbare: OK-ul a venit la Palatul Victoria ca ordonanță de urgență, nu ca proiect de lege care să intre în vigoare abia după avizul Parlamentului. foto

Codul insolvenței a fost lansat de Ministerul Justiției, în dezbatere publică, sub forma unui proiect de lege, iar Guvernul a anunțat, înaintea ședinței de miercuri, că pe agenda actelor normative a fost inclus și Codul insolvenței, tot ca proiect de lege. La finalul ședinței, însă, Guvernul a anunțat că procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență au fost aprobate prin ordonanță de urgență.

Înaintea ședinței de guvern, premierul Victor Ponta a afirmat că Guvernul are probleme cu încasările la buget, în primul rând ca urmare a reorganizării ANAF, și speră ca noul Cod al insolvenței va combate evaziunea fiscală comisă în ultima perioadă de firme care au intrat în insolvență doar pentru a nu plăti taxele la buget.

Proiectul Codului insolvenței, prezentat în luna iulie și lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției la începutul lunii septembrie, prevede, printre altele, că pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvență se introduce o valoare-prag și pentru debitor, aceeași cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.

Pentru evitarea aprobării unor planuri de reorganizare susținute de un număr mic de creditori – prin „manipularea” grupelor de vot putând fi aprobat, în prezent, un plan fără corespondent în valoarea creanțelor – se introduce un criteriu suplimentar, respectiv 30% din total masa credală. (Wall-Street)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + twelve =