CE propune eliminarea tarifelor de roaming în UE de la 1 iulie 2014

Comisia Europeană a votat pentru eliminarea tarifelor de roaming pentru apeluri telefonice, mesaje și internet în Uniunea Europeană, transmite Euronews, citat de Euractiv. foto

Detaliile unei astfel de inițiative urmează să fie puse la punct, iar proiectul publicat în decurs de șase săptămâni, astfel încât propunerea ar putea să intre în vigoare de la 1 iulie 2014. În cazul în care popunerea Comisiei este acceptată de Parlamentul European, le va crea utilizatorilor condițiile de a vorbi cu aceleași tarife ca în țara lor. Ideea din spatele propunerii este de a încuraja consolidarea pieței operatorilor telecom din Europa cu scopul de a atrage noi investiții. 

Comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, care susține propunerea, a declarat recent: „Mă bucur că acum avem internet în întreaga Uniune Europeană, dar nu ne putem bloca jucând un joc învechit. Datele arată că cea mai mare problema anul acesta este lipsa investițiilor în rețele foarte rapide, și o lipsă continuă a exitenței unei piețe unice a operatorilor telecom. Problema este evidența, iar răspunsul nostru va fi, de asemenea , printr-o piată unică a operatorilor telecom”.

Într-un discurs susținut în luna mai, Neelie Kroes, a afirmat, cu privire la reforma pieței, că „așa putem spune lumii că Europa devine digitală, așa putem arăta alegătorilor că UE într-adevăr ascultă”. Operatorii telecom consideră însă că domeniul lor a devenit, pe nedrept, o țintă, deși comisarii europeni susțin că operatorii vor avea de câștigat pe termen lung în urma noii legi, beneficiind de un număr crescut de clienți. Comisarii europeni cred că odată eliminate tarifele de roaming, piața unică va permite operatorilor străini să concureze pentru clienții din alte țări, ceea ce ar putea duce la crearea de alianțe și fuziuni, similare cu cele din industria aeronautică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + three =