..." />

Catherine Ashton: Aderarea R. Moldova la UE este o perspectivă reală

Republica Moldova are perspective reale de integrare în Uniunea Europeană, a declarat, în timpul vizitei la Chişinău, Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton. foto

Ashton a subliniat că vizita sa la Chişinău arată angajamentul ferm al Uniunii Europene de a întări cooperarea cu Republica Moldova.

„Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este o perspectivă reală şi noi ne gândim deja la acţiunile pe care le vom întreprinde împreună după summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius”, a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale a Republicii Moldova. 

Președintele moldovean, Nicolae Timofti, a exprimat dorinţa fermă a autorităţilor de la Chişinău de a parcurge cu succes perioada premergătoare summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din toamna acestui an. „Avem o mare responsabilitate faţă de cetăţenii noştri, care doresc integrarea ţării în familia europeană, şi suntem obligaţi să avansăm către o relaţie cât mai strânsă cu spaţiul comunitar. În acest sens, încheierea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, la summit-ul de la Vilnius, va fi un semnal extrem de încurajator pentru populaţia Republicii Moldova”, a declarat preşedintele Timofti la întrevederea cu oaspetele european.

Preşedintele parlamentului Igor Corman s-a arătat încrezător după întrevederea cu şeful diplomaţiei UE că ţara sa va parafa la summitul de la Vilnius Acordul de asociere şi va trece la o nouă etapă a dialogului pentru liberalizarea regimului de vize, astfel ca în 2014 Acordul să fie semnat, iar regimul actual de vize să fie abolit.

Catherine Ashton a întreprins marţi o vizită la Chişinău în care a salutat depăşirea crizei politice din această ţară şi reformele întreprinse de guvern pentru integrarea în UE. Vizita a avut loc la scurt timp după finalizarea negocierilor privind Acordul de asociere UE-Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + twenty =