Noi studii au scos î..." />

Cât de nocive sunt băuturile energizante

Noi studii au scos în evidenţă efectele negative ale băuturilor energizante asupra inimii. Oamenii de ştiinţă au analizat date de la 7 cercetări pentru şi au descoperit că sunt chiar mai periculoase decât se credea iniţial. foto

Unul dintre efecte este creşterea tensiunii sistolice cu până la 3,5 puncte prin consumarea unui singur energizant şi apariţia aritmiei cardiace. „La orice persoană care are o boală de inimă, efectele pot fi mortale”, a explicat Suzanne Steinbaum, cardiolog la Lenox Hill Hospital din New York. Jeff Rodgerson, şeful departamentului de urgenţe de la Spitalul din Sacramento.

Legătura dintre consumul de băuturi energizante şi tulburările ritmului cardiac este deja cunoscută, mai ales de când au fost făcute publice cazurile unor tineri care au decedat ca urmare a efectelor secundare produse de astfel de băuturi.

Acum, o echipă de cercetători coordonată de dr. Sachin A. Shah de la University of the Pacific, din Stockton, California, a realizat o meta-analiză în care a folosit date colectate din 7 studii anterioare cu scopul de a determina dacă consumul de băuturi energizante afectează sănătatea cardiacă. Participanţii incluşi în cele 7 studii au fost tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani.

Prima parte a analizei s-a concentrat asupra intervalului QT, o măsură a ritmului cardiac pe electrocardiogramă. Intervalul QT prelungit este asociat cu aritmii care pun în pericol viaţa.

Cercetătorii au analizat această măsură la 93 de pacienţi care au consumat între unul şi trei cutii de băuturi energizante. Rezultatele au arătat că intervalul QT al celor care au consumat băuturi energizante era cu 10 milisecunde mai lung decât al celor care nu consumaseră astfel de băuturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 3 =