pa&co

Căşuneanu a pus ochii pe Autostrada Transilvania

După câţiva ani de anonimat, Costel Căşuneanu reapare în licitaţiile cu asfalt. El vrea să participe la construirea unui tronson din Autostrada Transilvania.

Costel Căşuneanu, patronul firmei de construcţii de drumuri Pa&Co, riscă să rămână în afara contractelor bănoase cu asfalt destinate construirii de autostrăzi în România.

Acum doi ani, acesta a primit mandat de reţinere, în urma unui scandal de corupþie, în care au mai fost implicaţi un senator şi un înalt magistrat. Patronul Pa&Co a fost acuzat la acel moment că, pe filiera senatorului şi a magistratului, dorea să influenţeze în favoarea sa rezultatul unei contestaţii privitoare la o licitaţie importantă pentru repararea unui drum naţional. Ulterior scandalului, Costel Căşuneanu, unul dintre cei mai vizibili regi ai asfaltului din România, a intrat într-un con de umbră şi nu a mai câştigat nici un contract important de infrastructură.

Presa a relatat, spre exemplu, că firma sa a fost poate singura importantă ce a înregistrat pierderi în anul 2010, în bănosul sector al contractelor cu asfalt plătite de stat. Spre deosebire de el, celorlalţi importanţi asfaltatori (Nelu Iordache – Romstrade, Dorinel Umbrărescu – Spedition UMB, Dan Beşciu – Euroconstruct Trading 98 sau fraţii Horpos – Straco), în aceşti ani, afacerile le-au mers bine.

La licitaţiile de construire a unor tronsoane de autostradă, făcute anul trecut de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), toţi au câştigat, singuri sau în asociere, felii din bănoasele contracte. Acum, patronul Pa&Co dă semne că vrea să reintre în afaceri şi să recupereze decalajul ce îl desparte de ceilalţi concurenţi ai săi, titulari ai unor contracte de autostradă. Căşuneanu a pus ochii pe contractul de construire a opt kilometri din Autostrada Transilvania, scos la licitaţie la începutul acestui an.

Primii 8 kilometri licitaţi dupã ruperea contractului cu Bechtel      

Tronsonul de a cărui licitaţie e interesat Căşuneanu e primul scos la licitaţie de CNADNR, după ce a fost reziliat contractul cu Bechtel. E vorba despre cei opt kilometri dintre Gilău şi Nădăşelu. Segmentul este o parte a fostului tronson 3A Gilău – Mihăieşti, a cărui lungime era de 25 de kilometri şi care ar fi trebuit construit de americani.

Valoarea estimată a contractului este între 316 şi 348 de milioane de lei, fără TVA, ceea ce semnifică un preţ mediu de 8,9 milioane de euro pe kilometru, fără TVA. Constructorul care va câştiga contractul va putea obţine o majorare de 10%.

Perioada de execuţie a celor opt kilometri este de 24 de luni, iar garanţia cerută este de 48 de luni. Ofertele ar fi trebuit deschise pe 21 martie. E foarte probabil că acest termen va fi însă decalat, căci firma Drumuri şi Poduri Gheorgheni SRL, ce are ca acţionar Pa&Co, a contestat licitaţia. Ce contestă avocatul lui Căşuneanu?

În documentaţia de licitaţie, CNADNR a introdus câteva criterii de calificare ce ar putea împiedica intrarea în competiţie atât a firmei Pa&Co, cât şi a altor companii mici şi mijlocii.

Pentru a fi primite la licitaţie, firmele participante ar trebui să demonstreze că „au executat în ultimii cinci ani cel puţin un contract de lucrări în care participarea ofertantului la acesta să fie de minimum 250 de milioane de lei“.

Exprimarea CNADNR e neclară. Fie este vorba despre un singur contract, iar participarea ofertanţilor la acesta trebuie să fi fost de 250 de milioane de lei, fie e vorba despre mai multe contracte, iar participarea ofertanţilor la toate acestea e necesar să fie mai mare decât suma menţionată.

Aşa ar fi fost o exprimare normală, însă, din eroare sau din dorinţa de a lăsa portiţe, pe baza cărora să fie descalificaţi nedoriţii, CNADNR a ales această exprimare alambicată, iar contestaţiile nu au întârziat să apară.

Una dintre acestea e cea depusă de avocatul Horia Bora, în numele firmei Drumuri şi Poduri Gheorgheni SRL, care, reamintim, are ca acţionar firma Pa&Co, deţinută de Costel Căşuneanu. Într-o plângere depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), avocatul reclamă aspectul menţionat şi afirmă că cerinţa ca suma de 250 de milioane de lei să se refere la un singur contract este ilegală.

Tot atât de bine, o firmă poate face concomitent mai multe lucrări în valoare de această sumă, iar aceasta este chiar mai greu decât a face o singură lucrare de valoarea totală de 250 de milioane de lei.

Mai mult, în cazul în care CNADNR cere un singur contract în valoare de suma menţionată, devine inutilă participarea mai multor firme în consorţiu la licitaţie. Posibilitatea participării în consorţiu are tocmai această utilitate: de a mări potenţialul participanţilor, argumentează avocatul Horia Bora.

El mai precizează că nu a primit nici o explicaţie de la CNADNR privind aspectele sesizate. Argumentaţia sa a convins CNSC. În soluţia dată, CNSC a decis suspendarea procedurii de atribuire până la rezolvarea cererii pe fond a avocatului Bora, anume corectarea cerinţelor care deocamdată împiedică intrarea firmei Pa&Co în proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × five =