• Cel mai căutat obiectiv tu..." />

Castelul Bran, istorie şi legendă

• Cel mai căutat obiectiv turistic din România împlineşte 635 de ani

• Cea mai înfloritoare perioadă a castelului i-a fost dăruită de Regina Maria, care a iubit în mod special Branul, „mica cetate uitată dincolo de zăvoarele munţilor” foto

Castelul Bran este înconjurat de mister şi legendă, dar şi de şase secole de istorie. Pe 19 noiembrie, faimosul monument arhitectural a împlinit 635 de ani de la prima lui menţionare într-un document. Popularitatea castelului vine nu doar din ineditul construcţiei, ci şi din asocierea cu mitul lui Dracula, vampirul imaginat de scriitorul Bram Stoker.

Unul dintre cele mai faimoase romane ale tuturor timpurilor este legat astfel de Castelul Bran, iar această faimă face ca toate topurile să includă castelul de la Bran printre cele mai interesante din lume.

„O nouă cetate pe stânca lui Dietrich”

La 19 noiembrie 1377, istoria consemnează „actul de naştere” al cetăţii Bran, prin privilegiul acordat Braşovului de către Ludovic I de Anjou de a ridica o construcţie de apărare. Documentul precizează că braşovenii „nesiliţi şi neconstrânşi de nimeni ci, de bună voie, au promis în mod generos şi unanim să construiască o nouă cetate pe stânca lui Dietrich, cu propria lor cheltuială”.

Până în 1382, cetatea a fost terminată şi i s-au arondat mai multe sate: Baciu, Cernatu, Satulung, Turcheş, Tărlungeni, Zizin, Purcăreni, Crizbav, Apaţa, Zărneşti şi Tohan. Fortăreaţa, amplasată pe o stâncă înaltă de 60 de metri, domina drumul, controlând una dintre cele mai importante căi de acces în Transilvania.

Aici, a fost instalată o garnizoană de mercenari (arcaşi şi balistari). Cei 20-30 de militari aveau misiunea principală de a ţine inamicul în faţa cetăţii până la sosirea ajutoarelor de la Râşnov şi Braşov.

Din anul 1412, cetatea se afla în posesia lui Mircea cel Bătrân. Domnitorul a înfiinţat pe lângă cetate o vamă, unde se încasa „de la călăreţul ce trece pe la Turciu (Bran) 3 bani, iar de la pedestru, 1 ban”… citește tot pe www.monitorulexpres.ro