Bulgaria şi România şi-au unit forţele pentru îmbunătăţirea navigaţiei pe Dunăre

Bulgaria şi România vor semna un memorandum referitor la elaborarea unor proiecte care vizează fluviul Dunărea. Delegaţiile guvernamentale şi specialişti din cele două state au convenit să dezvolte colaborarea în cadrul unei întrevederi care s-a desfăşurat la Ruse, relatează agenția de presă Novinite. foto

„Scopul este achiziţionarea de spărgătoare de gheaţă şi echipamente pentru lucrări de dragare, pentru menţinerea condiţiilor optime de navigare pe întreg parcursul anului pe sectorul româno-bulgar al Dunării”, a declarat ministrul adjunct al transporturilor din Bulgaria, Kamen Kicev.

„Bulgaria şi România au declarat în mod categoric că sunt pregătite să elaboreze un program pentru îmbunătăţirea navigaţiei pe Dunăre. Obiectivul este să nu mai existe perioade în care fluviul nu este navigabil (iarna sau la sfârşitul lunii august). Comisia Europeană este gata să ne ajute, vom menţine şi vom consolida infrastructura necesară pentru dezvoltarea transportului dunărean.

Primii paşi pe termen scurt sunt achiziţionarea unui spărgător de gheaţă pe care nici Bulgaria, nici România nu îl deţin, precum şi a unor echipamente de dragare. Problema îngheţării fluviului pe timp de iarnă şi a nivelului scăzut pe timp de vară va fi astfel soluţionată”, a adăugat Kicev.

Proiectul Dezvoltarea coridorului european de transport VII – fluviul Dunărea pentru îmbunătăţirea navigaţiei, modernizarea porturilor şi a infrastructurii, precum și construirea de terminale intermodale şi a unui sistem comun de informaţii în sectorul bulgaro-român al fluviului este subordonat ideilor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

În cursul întâlnirii de la Ruse s-a decis crearea unui comitet interdepartamental de identificare, pregătire şi realizare a proiectelor conform Strategiei Dunării. Textul memorandumului urmează să fie elaborat până la sfârşitul lunii iunie, iar în septembrie va fi semnat. Scopul este crearea unui plan comun de acţiune între statele participante la Strategia Dunării, în special între Bulgaria şi România, pentru îndeplinirea angajamentelor ce le revin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + eight =