București, această favelă a parcărilor și înmatriculărilor fără număr

„Cel puțin patru mașini din cinci nu au loc de parcare legal în București. Unele primării de sector habar n-au câte locuri de parcare au, cât încasează pentru ele și câte mașini înmatriculate impozitează.

Înainte de pandmie mă apucasem să documentez subiectul parcărilor de reședință în București, „bine zice” DOLLO, adica Dollores Benezic. Nu era ceva extraordinar, subiectul e același de ani de zile, dar eu fusesem incitată de două evenimente care s-au petrecut cam în aceeași perioadă: primisem un avertisment că am parcat „ilegal” pe locul unuia, apoi am fost la o dezbatere organizată de Primăria sectorului 3, în care primarul a lăsat să se înțeleagă că ar dori să modifice regulamentul de ocupare a locurilor, astfel încât să devină mai echitabil. Asta se întâmpla după ce, în ultimul an, primăria închiriase și locurile trasate la bulevard, așa numitele parcări în spic care fuseseră de la început la liber, și tot mai mulți oameni se trezeau amendați de poliția locală că parcau pe locurile plătite de alții.

Nu mi-am imaginat că primăriile nu au această contabilitate, dar făcând demersuri timp de două luni, ca să aflu niște banale informații care ar trebui să figureze pe site-ul fiecărei primării, am înțeles că de fapt în București nu se prea știe nici câte locuri de parcare s-au făcut, nici care ar fi necesarul. Pentru că aparent cele șase primării de sector nu dețin nici măcar cifra exactă a mașinilor înmatriculate, pentru care ar trebui să încaseze impozit.

***

Ieșirea din izolare ar putea să nu aducă automat pe străzi același număr de mașini ca înainte, pentru că mulți vor continua să lucreze de acasă. Un avans util, pentru ca transportul în comun să devină cu adevărat o alternativă, iar deplasările pe jos sau pe biciclete să ocupe natural traficul. Însă chiar dacă lucrurile astea s-ar întâmpla, tot ar trebui să gândim o soluție pentru parcările dormitor. Orașul e ca o favelă de parcări ad-hoc, care parazitează spațiul public cu tablă. Izolarea asta ar fi fost o ocazie ideală să ne privim viața în ochi și să decidem o reorganizare a lucrurilor care să ne includă pe toți.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =