BNR: Economia României este formată din firme de dimensiuni tot mai mici

Economia României este formată din firme de dimensiuni tot mai mici, trecerea timpului nu a garantat creșterea mărimii companiei, informează Agerpres cu referire la o  lucrare publicată de Banca Națională a României (BNR) despre schimbările structurale din economia României. foto 

‘În majoritatea cazurilor, firmele au rămas în clasele de mărime în care s-au născut. În restul situațiilor, regula este ca firmele să treacă într-o clasă inferioară privind dimensiunea. Cazurile în care trecerea timpului conduce la acumulare importantă de active și majorare de salariați sau cifră de afaceri sunt excepții’, se arată în documentul intitulat ‘După 20 de ani: schimbări structurale în economia României în primele decenii postdecembriste’, realizat de Florian Neagu, Florin Dragu și Adrian Costeiu.

Potrivit acestuia, tot mai multe firme se înființează având un activ bilanțier sub 1.000 de lei.

‘Majoritatea relativă este deținută de firme care au la înființare un activ bilanțier cuprins între 1.000 și 10.000 de lei. Firmele care au active la înființare de peste 500 milioane lei au fost rarități în ultimul deceniu. De exemplu, de la debutul crizei financiare în România (octombrie 2008), am identificat șase asemenea entități, din care patru sunt firme în care statul are o contribuție importantă sau exclusivă (create în urma procesului de fuziune prin contopire), a cincea firmă s-a radiat la un an de la înființare, iar a șasea este o entitate de tip SRL, deținută de un nerezident și având un capital social de 200 de lei’, informează documentul citat.

Dacă în anul 1994 corporațiile dețineau 83% din activele sectorului companii nefinanciare, în anul 2014 ponderea a devenit 42%, arată BNR.

‘Aceeași dinamică s-a observat și în cazul numărului de salariați: IMM angajau 20 la sută din salariații tuturor firmelor din România la sfârșitul anului 1994, ajungând în două decenii să dețină 65 la sută. Modificări cu aceeași finalitate, dar de o amplitudine mai redusă, s-au înregistrat în cazul contribuției la valoarea adăugată și la cifra de afaceri. Contribuția IMM la cifra de afaceri a devenit majoritară (53 la sută în anul 2014 față de 34 la sută în anul 1994), dar în ultimul deceniu această contribuție nu a mai crescut, deși IMM au beneficiat de un volum ascendent de active și salariați’, informează lucrarea ‘După 20 de ani: schimbări structurale în economia României în primele decenii postdecembriste’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × five =