Benzina..." />

Benzina şi motorina se scumpesc de pe 1 ianuarie 2014

Benzina şi motorina se vor scumpi de la 1 ianuarie 2014 cu aproximativ 9 bani pe litru, ca urmare a modificării sistemului de calcul a accizelor, potrivit estimărilor companiilor petroliere.

De la 1 ianuarie 2014, accizele la carburanţi se vor plăti în lei la un nou curs, mai puţin favorabil faţă de cel din momentul de faţă şi, în plus, vor fi ajustate şi cu rata inflaţiei, de unde va rezulta o majorarare a preţurilor de circa 9 bani pe litru la benzină şi motorină.

Scumpirea va avea loc indiferent de amânarea cu trei luni a introducerii accizei suplimentare pe carburanţi, de şapte eurocenţi pe litru, ce ar fi urmat să intre în vigoare la 1 ianuarie, a cărei introducere a fost amânată pentru 1 aprilie, după negocierile dintre coaliţia la guvernare şi preşedintele Traian Băsescu.

citeşte şi: Gazele se scumpesc de la 1 ianuarie

În plus, a fost evitată o scumpire de doi bani a benzinei, pentru că Executivul a decis să reducă pragul de biocomponent din acest carburant, de la 5% la 4,5%, în condiţiile în care, potrivit vechii legislaţiei, acest prag ar fi trebuit să crească până la 6%.

Noul curs care va fi folosit la 1 ianuarie la calculul accizei e de 4,52 lei/euro, nu cel de 4,44 lei/euro, cum ar fi trebuit să se întâmple dacă legislaţia fiscală nu era schimbată în defavoarea consumatorului.

În plus, la acest curs se va adăuga şi creşterea cu valoarea medie a inflaţiei, de 4,77%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + 13 =