..." />

Benzina din Rusia este cea mai ieftină din Europa și din CSI

Rusia a devenit lider printre țările din Europa și CSI datorită celor mai mici prețuri la benzină. Cel puțin așa arată un clasament realizat de Agenția „RIA Rating”, în care a fost comparat prețul la benzina A-95 în prima jumătate a anului 2012 în 32 de țări din Europa și CSI. foto

Clasamentul a arătat că cel mai scump carburant este în Norvegia – în medie 79,8 ruble pentru 1 litru (9 RON). Poziția acestei țări rămâne neschimbată de mai mult timp. Potrivit datelor Statistical Review, Norvegia este a 14-a țară din topul celor mai mari producători de petrol, cu o cotă de 2,3%. Dar în această țară impozitele pe carburanți sunt foarte mari, de aceea nu există motive de mirare la capitolul „prețuri ridicate la benzină – producția proprie de țiței”, subliniază Agenția. 

A doua țară din top cu benzină scumpă este Italia, unde nu se extrage petrol, dar autoritățile au fost nevoite să mărească povara fiscală asupra cumpărătorilor de carburanți din cauza crizei datoriilor. Pe locul trei se află Olanda, care a înlocuit Grecia, țară în care carburanții sunt scumpi din cauza impozitelor ridicate. Olanda ocupă acest loc în rating chiar dacă dispune de cea mai mare industrie de rafinare, subliniază experții.

Cele mai mici prețuri la benzină sunt în Rusia – 28,3 ruble pentru 1 litru (3 RON), fiind depășită de partenerii din Uniunea Vamală (Belarus și Kazahstan), care erau anterior ultimele în acest top.

Rusia mereu a meținut redus prețul la benzină pentru populație. Diferența față de Belarus (28,7 ruble pentru 1 litru) este foarte mică, dar aici prețul la benzină s-a scumpit mult (cu 19,7% comparativ cu sfârșitul anului 2011), fiind dictat de politica de stat. În Rusia benzina s-a scumpit în șase luni doar cu 2%. Prețurile au fost menținute înainte de alegeri, dar și din cauza presiunii taxei pentru export, menționează analistul rus Denis Borisov.

Prețul redus la benzină nu înseamnă însă că este favorabil consumatorilor ruși, subliniază studiul. De exemplu, din salariul lunar un cetățean rus își poate permite să cumpere benzină de 2 ori mai puțină, decât un norvegian: 869 și 1907 de litri pe lună, respectiv. Când comparăm prețul benzinei trebuie să ținem cont de salariul mediu și nivelul mediu de trai, subliniază expertul Natalia Șulear, care consider că este mai logic să compari Rusia cu țările din Orientul Mijlociu, unde se exploatează mai mult petrol, decât cu Europa. În special, în Kuweit prețul benzinei convertit în ruble rusești este de 7,6 ruble.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − fourteen =