Belgia a primit un ultimatum pentru sprijinirea acordului de liber schimb CETA de la UE

Executiv federal belgian a primit de la Uniunea Europeană un ultimatum, valabil până luni seara, pentru sprijinirea Acordului Comercial şi Economic UE-Canada (CETA) şi pentru înlăturarea opoziţiei clare a Valoniei. foto

Dacă executivul belgian nu respectă ultimatumul, atunci summitul europeano-canadian pentru semnarea acordului de liber schimb va fi anulat, transmite Reuters, citat de News.ro.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va discuta luni seară cu premierul belgian Charles Michel.

În urma discuției, liderul canadian Justin Trudeau va decide dacă va merge joi la Bruxelles pentru semnarea CETA.

Dacă premierul belgian nu poate să-i dea asigurări lui Tusk că executivul federal belgian va permite UE să semneze CETA, atunci liderii europeni vor anula summitul UE-Canada.

Cu toate acestea, Belgia și Canada au anunţat că vor susţine în continuare acordul de liber schimb şi nu au de gând să renunţe la negocieri, chiar și în ciuda opoziţiei clare prezentate de Valonia.

Și preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a susținut, sâmbătă, că Acordul Economic şi Comercial UE-Canada ar trebui să fie semnat săptămâna viitoare. Acesta s-a declarat încrezător în ceea ce priveşte depăşirea obstacolului reprezentat de opoziţia executivului regional din Valonia faţă de CETA.

„Sunt foarte optimist că putem să rezolvăm problemele pe care le avem în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Schulz în urma unei discuţii cu ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland, care, la rândul ei, s-a declarat încrezătoare că se va întoarce în Europa cu premierul Justin Trudeau, pentru a semna CETA, în doar câteva zile.

„Sper că mă voi întoarce în următoarele zile alături de premier, pentru a semna tratatul aşa cum este programat”, a declarat ministrul canadian al Comerţului.

Ministrul Comerţului a adăugat că acum mingea este în terenul Uniunii Europene și este de datoria lor să salveze Acordul Comercial şi Economic UE-Canada.

Negocierile penru semnarea CETA au eșuat, aparent, vineri, deşi toate cele 28 de state europene, şi-au arătat sprijinul, când executivul belgian a anunţat că nu îşi poate da consimţământul în lipsa susţinerii din partea celor cinci subunităţi federale şi a provinciei Valonia, care s-a poziţionat în opoziţie clară faţă de CETA.

De ce se teme Valonia?

Premierul valon a descris drept insuficiente rezultatele lungilor negocieri dintre UE şi Canada privind CETA și s-a declarat nemulţumit de compromisurile pe care le-a obţinut.

Valonia refuză CETA, fiind îngrijorată de modul în care vor fi rezolvate conflictele comerciale în cadrul unor curţi internaţionale. O altă îngrijorare este legată de creşterea importurilor de carne de porc şi vită din Canada după implementarea CETA.

Chiar dacă Comisia Europeană a prezentat Valoniei o serie de concesii prin mai multe modificări operate la nivelul unei declaraţii europene anexate tratatului transatlantic, tocmai pentru a linişti temerile executivului valon cu privire la agricultură şi modul de rezolvare a disputelor comerciale cu societăţile canadiene, cea din urmă a decis, în final, că aceste concesii nu sunt mulţumitoare pentru a semna acordul CETA.

Valonia este acuzată de liderii europeni că se foloseşte de negocierile pentru acordul comercial într-o încercare de a pune presiune pe guvernul central de la Bruxelles.

România continuă negocierile cu Canada

Cu doar câteva ore înainte de a eșua negocierile cu privire la CETA, România și-a retras rezerva faţă de acest acord, după ce Canada a acceptat să renunțe, de la 1 mai 2017, la vize pentru românii care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie 2017 pentru toți românii.

Motivul opoziţiei României faţă de CETA până în prezent era refuzul părţii canadiene de a renunţa la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români, Românii și bulgarii fiind singurii cetățeni UE care au nevoie de vize pentru a putea călători în Canada.

România va continua negocierile cu Canada pentru liberalizarea vizelor indiferent de rezultatul acordului CETA, potrivit președintelui Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 4 =