Belgia a anunțat reintroducerea temporară a controalelor la frontiera cu Franța

Belgia a anunțat marți reintroducerea temporară a controalelor la frontiera cu Franța, pentru a face față unui eventual aflux de migranți din tabăra improvizată de la Calais, a cărei desființare a fost anunțată de autoritățile franceze, notează Agerpres, cu referire la  AFP și Reuters. foto 

„Am informat Comisia Europeană despre o derogare temporară de la Schengen”, a declarat ministrul de interne Jan Jambon într-o conferință de presă, referindu-se la spațiul european de liberă circulație.

De mai multe săptămâni, autoritățile belgiene se tem de un aflux de migranți în zona portului Zeebrugge, de unde pornesc feriboturile spre Marea Britanie. Potrivit ministrului de interne, controalele urmează să fie întărite și în zona portuară.

„Dorim să evităm cu orice preț tabere de corturi de tipul Calais în Belgia. Este o chestiune de menținere a ordinii”, a explicat Jan Jambon.

Autoritățile franceze i-au somat pe migranți să părăsească așa-zisa „junglă” de la Calais până marți seara, ora locală 20.00, însă aceștia au obținut însă o amânare de facto, până când justiția franceză se va pronunța asupra legalității măsurii, probabil miercuri sau joi.

Potrivit lui Jan Jambon, a fost observată deja o mișcare a migranților de tranzit, luni fiind arestate 32 de persoane la Adinkerke, de partea belgiană a frontierei.

Vorbind despre un „potențial de mii de migranți”, Jambon a precizat că „majoritatea nu sunt solicitanți de azil, ci migranți de tranzit, care nu vor să rămână în Franța sau în Belgia, ci să călătorească în Marea Britanie”.

„Vom controla frontiera în diferite locuri strategice, utilizate de călăuze și pe care poliția le-a depistat”, a mai explicat oficialul belgian.

Controalele au fost începute luni seară, au fost întărite marți și vor fi deplin operaționale miercuri, la ele urmând să participe zilnic între 250 și 290 de polițiști, a precizat ministrul.

În prezent, șapte state din Spațiul Schengen au reintrodus controale temporare la frontiere (Belgia, Danemarca, Norvegia, Suedia, Austria, Germania, Franța), măsură autorizată în situații excepționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + thirteen =