Taxa pe barie..." />

Bariere pentru camioane, într-o comună din Bacău

Taxa pe barieră revine, însă nu la Mamaia, ci într-o comună din Bacău, acolo unde primarul a decis să nu mai permită accesul maşinilor mai grele de 7,5 decât contra unei taxe în valoare de 100 de lei. Poliţiştii locali supraveghează bariera până la miezul nopţii. Şoferii de camioane sunt nemulţumiţi, dar deocamdată nimeni nu a contestat decizia în instanţă, informează Digi 24. foto

Cele trei bariere instalate în comuna Găiceana le dau mari bătăi de cap şoferilor de camioane. Pentru a plăti taxa de 100 de lei, trebuie să aştepte şi câteva zeci de minute sosirea poliţiştilor locali, singurii care au cheile de la lacătele barierelor.

„Am luat această hotărâre, nu eu, consiliul local, în ședința când s-a analizat situația drumurilor din comună. Comuna a cheltuit bani publici, a făcut asfalt pe drumurile comunale. Primarul este executivul, iar consiliul este legislativul. Am respectat ceea ce consiliul local a votat în unanimitate de voturi și consider că este o acțiune bună, pentru că numai așa ne putem menține drumurile în stare bună”, a declarat Ștefănel Abdula, primarul comunei Găiceana.

Dincolo de discuţiile privind utilitatea barielor, există şi dispute privind legalitatea unei astfel de măsuri. „Se încadrează, din punct de vedere juridic, în normativele legale”, spune Dorian Pocovnicu, prefectul județului Bacău. „Nu este legală, ea contravine unor principii elementare în dreptul comunitar, dar și în dreptul național, în sensul în care nu poate fi limitat accesul pe drumurile publice sub niciun pretext”, susține pe de altă parte avocatul Gabriel Ioniță.

Deocamdată, decizia nu a fost atacată în instanţă. Până acum, din taxele plătite de şoferii vehiculelor de peste 7,5 tone s-au strâns în jur de 10.000 de lei. Bani care vor fi folosiţi pentru întreţinerea drumurilor din comună, promite primarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − five =