Institutul Național de Hi..." />

Avertizare de inundații în 8 județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor a emis ieri două atenționări hidrologice care vizează mai multe cursuri de apă din județele Bistrița Năsăud, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Alba, Satu Mare și Maramureș. foto

Avertizările au în vedere situația hidrometeorologică actuală, precipitațiile lichide prognozate pentru această perioadă, cedarea apei din stratul de zăpadă şi propagarea acesteia, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Naționale „Apele Române”.

Codul portocaliu de inundații a fost instituit:

– începând de ieri de la ora 13:00 pe următorii afluenți ai Crișului Negru: Valea Galbenă, Crișul Pietros, Vl. Roșie, Topa (județul Bihor) şi pe Sartiș (județul Arad);

– începând de noaptea trecută, de la ora 02:00 pe râul Tur şi afluenții săi: Valea Rea, Talna, Turţ (județul Satu Mare).

Codul galben de inundații, emis pe 9 martie, se menține pe râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Lăpuş (bazine hidrografice aferente județelor Satu Mare şi Maramureș), Someșul Mare şi pe râurile din bazinele superioare şi afluenții de pe cursurile mijlocii ale Crișului Repede, Crișului Negru, Crișului Alb, Someșului Mic şi Arieșului (bazine hidrografice aferente județelor: Bistrița Năsăud, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara şi Alba). Începând de ieri de la ora 18:00 a fost instituit cod galben și pe cursul inferior al râului Crişul Negru, din județele Bihor şi Arad.

Ieri la ora 16:30, hidrologii semnalau depășiri ale cotelor de inundație cu 15-20 cm, pe râul Tur la stațiile Călinești Oaș și Turlung, județul Satu Mare, menționând însă că sectorul respectiv al râului este îndiguit și nu sunt semnalate pagube suplimentare.

De asemenea, au fost depășite cotele de inundație pe afluenții râului Crișul Negru, la stația Siad, pe râul Sartis (jud. Arad) atingându-se cota 403 cm (Cota de Inundație +103cm). Potrivit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad, au fost inundate terenuri și apa a intrat în curțile a 7 gospodării, în zona comunei Craiva, satul Siad. În aval, debitele au fost preluate fără probleme de canalul Cermei.

Au mai fost semnalate depășiri ale cotelor de inundație pe râul Topa, la stația Hidisel (cota de Inundație +2cm). Câteva terenuri au fost inundate pe raza comunei Dobrești (județul Bihor), precum și 11 anexe gospodărești.

Administrația Națională „Apele Române” recomandă evitarea activităților în zona albiilor râurilor aflate sub avertizare (traversări de râuri cu atelaje) și respectarea tuturor indicațiilor reprezentanților Inspectoratelor pentru Situații de Urgență… citește tot pe www.ro.stiri.yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 5 =