Autoritățile anticorupție din Moldova și Ucraina au descoperit o schemă de spălare de bani prin firme fantomă

Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie din Republica Moldova şi colegii lor din Ucraina au anihilat o schemă transfrontalieră de spălare de bani. foto

Potrivit datelor preliminare, un agent economic din R. Moldova a importat de peste hotare un lot de marfă de larg consum, tăinuind de organele vamale valoarea adevărată a acestuia. În urma comercializării mărfii pe piaţa din Moldova, omul de afaceri a obţinut un surplus în valoare de 7.8 milioane de lei (($685 mii), bani pe care nu i-a reflectat în evidenţa contabilă. Pentru a legaliza surplusul de numerar, banii au fost transferaţi unei firme-fantomă, care, ulterior i-a transferat pe cardurile bancare a două persoane fizice. 

Investigaţiile efectuate împreună cu omologii din Ucraina au stabilit că suma pentru procurarea mărfii a fost obţinută dintr-un împrumut fictiv de la un cetăţean din Ucraina, iar pentru a-i conferi legalitate contractul a fost înregistrat la Banca Naţională a Moldovei. Pentru elucidarea tuturor circumstanţelor pe acest caz, au fost iniţiate două cauze penale pentru spălare de bani şi eschivare de la achitarea plăţilor vamale. Organizatorul schemei a fost recunoscut în calitate de bănuit, iar autorităţile ucrainene au demarat o investigaţie paralelă. (Adevarul Moldova)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + 9 =