Exista..." />

Liderii europeni au cazut de acord ca … e nevoie de un acord

Exista un moment în care liderii UE se adunau la Bruxelles si jurnaliștii primeau un mesaj (normal în timpul desfășurării unui asemenea eveniment) cu deliciile culinare de care politicienii se vor bucura la cina de lucru. De această data, in plina criză nu s-a mai pomenit nici de friptura de miel împletita, nici de creme brûlée. Au dispărut si Châteauneuf-du-Pape, bataile amicale pe umar și scăparea la aeroport după sedintele de lucru tarzii.

În lumea coronavirusului, întrunirile Consiliului UE s-au dovedit în schimb mult mai scurte, desfășurate prin videoconferință, fără mese cu trei feluri și vin, pentru a ajuta discuțiile să fie mai plăcute.

Dar deciziile luate nu au devenit mai puțin serioase. Ba chiar dimpotriva. De data aceasta, joi, liderii s-au întâlnit timp de patru ore pentru a patra oară. Și, după ce au semnat pentru ca un fond de 540 de miliarde de euro sa fie folosit ca ajutor pentru menținerea oamenilor la locul de muncă și a întreprinderilor pe linia de plutire, atenția lor s-a îndreptat către un plan de recuperare mult mai lung, mult mai mare.

UE a reușit să vină cu o posibilă soluție, folosind bugetul UE pentru a transfera bani către acele părți ale Europei care au cea mai mare nevoie. Ursula von der Leyen a precizat că suma nu va fi măsurată în miliarde, ci mai degrabă ar fi vorba despre mai mult de 1000 de miliarde de euro. Deși cu exactitate cât de mult – și ce procent va fi oferit ca subvenții simple – e o discutie care va fi în mod clar la baza deciziilor controversate încă de luat.

Ceea ce a fost notabil cu privire la acest summit al UE a fost însă faptul că, după săptămâni de titluri negative, scuze și multă concentrare asupra așa-numitei diviziuni nord/sud, a existat în mod clar determinarea de a avea un plan agreat. Chiar dacă acest plan ar fi să se vorbească despre asta mai târziu.

Intalnirea a permis primului ministru al Italiei, care a fost in mod deschis critic, să afirme că aceasta a fost „o etapă importantă în istoria europeană”. Asta conteaza! Pe măsură ce euroscepticismul a crescut, Roma avea nevoie de o victorie perceptibila.

Diviziunile profunde rămân totuși și, în cele din urmă, nu există niciun acord semnat pe masa. Joi, prin nicio măsură luata la summitul UE, nu s-a putut nota un succes răsunător. Angela Merkel a avertizat în mod repetat ca acesta este „doar începutul”. Trăim cu acest virus și cu consecințele acestuia pe termen lung.

Așadar, vor fi de luat multe decizii grele pe care conducătorii le vor analiza, chiar și fără încântarea scoicilor cu potimarron și mousseline de dovleac, ciorba de varză poloneză, vita cu sos tonka și cartof fondant si desert din smochine gustoase în aluat pufos de patiserie, scrie Euronews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + nine =