Asocierea Ucrainei cu UE nu va afecta relaţiile dintre Kiev şi Minsk

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, este convins că asocierea Ucrainei cu Uniunea Europeană nu va afecta relaţiile dintre Kiev şi Minsk. foto

Liderul belarus a făcut o declaraţie în acest sens în timpul vizitei premierului ucrainean, Mykola Azarov, la Minsk.

Totodată, presa ucraineană menţionează că Republica Belarus este singura ţară din cadrul Uniunii Vamale (din care mai fac parte Rusia şi Kazahstan) care susţine că nu vor exista probleme în comerţul reciproc în cazul în care Kievul va semna acordul de asociere cu UE.

„Semnarea acordului de asociere între Ucraina şi UE este un fapt aproape împlinit. Sincer vorbind, nu văd nicio problemă în această cooperare cu UE”, a declarat preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko.

La rândul său, premierul ucrainean, Mykola Azarov, a subliniat că Ucraina doreşte armonizarea oportunităţilor disponibile pentru dezvoltarea economiei atât cu Occidentul, cât şi cu estul Europei.

Cu toate acestea, jurnaliştii ucraineni notează că, în opinia mai multor experţi, Republica Belarus este doar un aliat temporar, deoarece, în cazul în care Uniunea Vamală va decide să închidă graniţele pentru mărfurile ucrainene, Minskul va fi obligat să se conformeze unei astfel de hotărâri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 12 =