ARTRI militează pentru înlăturarea efectelor negative ale ACTA în transporturi

Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI) se implică activ în procesul de respingere a textului actual al Acordului ACTA şi de stabilire a modificărilor necesare. ARTRI va monitoriza procesul de implementare a eventualelor modificări din legislaţia naţională, în cazul ratificării acordului în Parlamentul european.

citește comunicatul ARTRI

ARTRI şi Revista Mişcarea au organizat luni, 28 mai 2012, la sediul central din Bucureşti, Bulevardul Mărăşti, nr. 25, o conferinţă de presă, având ca temă efectele ACTA asupra transportatorilor. Conducerea ARTRI a atras atenţia asupra faptului că “ratificarea şi implementarea ACTA în forma sa actuală vor bulversa mediul de afaceri intern şi internaţional, cu serioase implicaţii pentru instituţiile statului român, pentru agenţii economici şi pentru transportatorii rutieri”. Asociaţia a transmis membrilor săi o scrisoare circulară, în care le prezintă concluziile analizei problematicii ACTA, împreună cu recomandările sale preliminare.

Revista Mişcarea a realizat în luna mai o ediţie specială dedicată ACTA şi va prezenta evoluţia subiectului în numerele viitoare.

ARTRI a început demersuri la autorităţile naţionale, printr-o scrisoare adresată Prim-ministrului României, domnul Victor Ponta, în care şi-a prezentat susţinerea pentru declaraţiile asupra inoportunităţii ratificării ACTA de către România şi solicitarea conducerii asociaţiei pentru o abordare minuţioasă a problematicii ACTA în Guvern. Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere (IRU), organizaţia mondială a transportatorilor rutieri, a fost contactată de ARTRI, pentru evaluarea unei abordări unitare a tuturor transportatorilor în ce priveşte ACTA şi pentru activităţi concertate la nivelul Parlamentului European.

Asociaţia va începe demersuri la autorităţile implicate, în special la Autoritatea Naţională a Vămilor, pentru clarificarea implicaţiilor actualei legislaţii privind drepturile de proprietate industrială şi contrafacerile. ARTRI va milita pentru eliminarea menţiunilor care ar putea face posibilă sancţionarea transportatorilor implicaţi involuntar în transportul unor mărfuri dovedite ulterior ca fiind contrafăcute.

ARTRI este preocupată de menţinerea unui climat de afaceri care să permită derularea unor operaţiuni de transport în condiţii normale, va face demersuri pentru realizarea acestui obiectiv şi le recomandă transportatorilor ca operaţiunile lor să fie derulate cu respectarea prevederilor legislaţiei specifice.

În actuala situaţie de criză mondială prelungită, ACTA – mai mult un nou instrument de constrângere globală decât un mecanism de dezvoltare – nu poate garanta nici creşterea economică şi nici redresarea morală a unui sistem economic grav afectat. De aceea, ARTRI consideră că ratificarea ACTA nu este necesară şi nici dezirabilă.

Florinel Andrei
Secretar general

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 − five =