Arădenii plantează salcii pentru a preveni accidentele rutiere

Deși pare ciudat, un arbore puțin cunoscut la noi ar putea ajuta traficul de coșmar din timpul iernii, pe șoselele înghițite de zăpada viscolită. Este vorba despre salcia suedeza, folosită în unele țări în locul parapeților de protecție, informează Știrile Pro TVfoto

Creste rapid, cu multe ramificații, și se poate transforma într-o perdea naturală. În plus, pentru că este elastică, diminuează considerabil, spun specialiștii, impactul în cazul unui accident.

În județul Arad, peste 30.000 de butași au început să fie plantați de-a lungul a 20 de kilometri, pe drumul județean spre Nădlac. În timpul iernii acest tronson este de coșmar. 

„Împărțim lozele pentru plantat, cam 50 de bucăți într-un pachet, terenul a fost pregătit, arat, frezat. Se plantează, au niște muguri, cu ei în sus, ei încolțesc și dau afară, crește foarte rapid, în jur de 5.5-7 metri pe an”, au spus muncitorii.

Proiectul este coordonat de cei de la Consiliul Județean care speră că, până în iarna viitoare, copacii să ia locul parazapezilor.

Sunt la fel de eficienți și, în plus, nu se pot fura. Planta – așa cum îi spune și numele – provine din Suedia și creste 3 centimetri pe zi fără o îngrijire specială.

Așa că, spun autoritățile, până la anul ar trebui sa fie o perdea ideală de protecție.

„Pe tronsoanele de drum afectate de zăpadă și viscol se creează probleme majore. Am decis să plantăm perdele de salcie energetică. Plantăm pe 20 de kilometri, valoarea fiind de 500.000 de euro, bani de la bugetul județean”, a spus președintele Consiliului Județean Arad.

Salcia mai are un rol. Este foarte elastică și, în cazul unor accidente, impactul cu un autoturism este mult mai mic decât cu un arbore obișnuit.

„Ne vom da seama în iarna 2014-2015. Deja, în caâțiva ani, investiția va fi recuperată”, a spus Cristian Dragan, manager în cadrul CJ Arad.

Pentru că se înalță foarte rapid, iar arborii ar trebui toaletați des, salcia numita și energetică devine și o foarte bună alternativă pentru încălzire.

Nu e poluantă și are o putere calorică mare. Cum tona de salcie energetică se vinde cu 50 de euro, autoritățile se pot gândi și la o sursa importantă de venit pentru bugetul local.

1 comment

  1. Florin

    ehei, oameni CALCULATI! FELICITARI!!
    Ar trebui ca CNADNR-ul sa i-a exemplu si sa nu mai plateasca sumele exagerate la firmele de dezapezire, care de fiecare data la o ninsoare mai abundenta ‘sunt luat-i pe nepregatite’!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + 7 =